Šport

Zmagovalec Wimbeldona 2023 je 20-letni Carloz Alcaraz

Carlos Alcaraz je zmagovalec teniškega turnirja v Wimbledonu. V finalu je 20-letni Španec z 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6 in 6:4 premagal drugopostavljenga Srba Novaka Đokovića. Z zmago je Alcaraz obdržal tudi prvo mesto na ponedeljkovi teniški jakostni lestvici ATP.

Izjemno napet dvoboj

Uvodni niz je nakazoval drugačen razplet, saj je Đoković povedel kar s 5:0, preden je osvojil prvo igro Alcaraz. A bilo je napeto, saj je samo uvodna igra trajala sedem minut, Španec pa je po dobre pol ure, ko je osvojil edino igro v nizu, prejel močno podporo s tribun.

Alcaraz je nato v drugem nizu povedel z 2:0 in potrdil, da se nikakor ne predaja. Srb je izenačil, Alcaraz pa je niz dobil v podaljšani igri, čeprav je imel Srb pri vodstvu s 6:5 zaključno žogico za vodstvo z 2:0. In zgodilo se je pravzaprav nemogoče. Đoković je izgubil podaljšano igro na grand slamu, kar se mu v prejšnjih 15 poskusih ni primerilo.

Tretji niz je bil popolnoma v znamenju mladega Španca, saj je Đoković izgubil kar tri od štirih iger na svoj začetni udarec. Vse je kazalo, da bo imela mladost prednost pred izkušnjami, a se je Beograjčan vnovič prebudil in z dvema odvzema servisa izenačil na 2:2, na tribunah pa je po skoraj dveh urah završalo kot ob zmagi angleške nogometne reprezentance.

Dvoboj je dokončno odločila tretja igra petega niza, ko je Španec povedel z 2:1 in na svoj servis s 3:1. Prednost je obdržal do konca in se veselil po 4:46 ure trdega boja. Kako trda je bila igra pa zgovorno povce podatek, da je samo peta igra tretjega niza trajala 25 minut in 15.000 gledalcev je res uživalo v dvoboju, ki ga je teniška javnost čakala vse od začetka turnirja.

Alcaraz prekinil 34 zaporednih zmag Đokovića

“Uresničile so se mi sanje. Ponosen sem nase in na celotno ekipo okrog mene. Za ta uspeh smo vsi zelo garali. Vse to počnemo za take trenutke,” je po tekmi povedal Alcaraz, ko mu je princesa Kate izročila zmagovalno lovoriko. Spomnil se je tudi španskega kralja Filipa VI., ki je tekmo spremljal na tribuni. “Dvakrat ste me gledali igrati, dvakrat sem zmagal. Pridite večkrat,” je dejal in nasmejal tudi občinstvo.

Đoković je klub izjemni borbi in naporu še enkrat dokazal, kakšen športnik je. “Danes sem izgubil proti boljšemu igralcu. Noro, kakšno kakovost si lahko pokazal ob koncu dvoboja. Absolutno si zaslužiš zmago,” je priznanje in čestitke namenil Špancu.

Đoković, ki je v Wimbledonu zmagal kar sedemkrat, je tukaj nanizal 34 zmag zaporedoma, dokler mu serije danes ni prekinil Španec. Kako vesel je bil ta, je bilo vidno neposredno po tekmi, ko je Srb sicer čestital Špancu, ta pa je brcnil teniško žogico v občinstvo in stekel v objem trenerju Juanu Carlosu Ferreru. Nazadnje je Srb pred tem v Wimbledonu izgubil v četrtfinalu turnirja 2017, ko ga je ugnal Čeh Tomaš Berdych.

Tretji najmlajši zmagovalec Wimbeldona

Šestintridesetletni Đoković je letos osvojil oba prejšnja grand slama, tako odprto prvenstvo Avstralije kot Rolland Garros, na “sveti travi” v Wimbledonu pa je danes zapravil priložnost, da bi po letu 2021 že drugič v karieri osvojil sezonski grand slam na OP ZDA.

Đoković je prav tako zamudil priložnost, da se s 24 naslovi na turnirjih za grand slam izenači s slovito Avstralko Margaret Court, ki pa je 13 izmed njih osvojila pred odprto ero tenisa (1968). Še vedno ostaja pri 23 zmagah.

Alcaraz je pri 20 letih osvojil že drugi turnir za grand slam po lanski zmagi v New Yorku, kjer je premagal Norvežana Casperja Ruuda. Danes je postal tretji najmlajši zmagovalec Wimbledona po Nemcu Borisu Beckerju in Švedu Björnu Borgu.

STA
Wimbledon FB

Sorodni članki

Back to top button