Šport

Visok poraz proti Švedom slaba popotnica za možnosti napredovanja

Slovenska moška rokometna reprezentanca je drugi del evropskega prvenstva v Nemčiji začela s porazom proti Švedom v skupini 2. V Hamburgu so varovanci selektorja Uroša Zormana proti aktualnim evropskim prvakom visoko izgubili z 22:28 (7:11) in si otežili morebitno napredovanje v izločilne boje.

Slovenija je devetič izgubila proti Švedski in drugič zapovrstjo. V seštevku ima po 15 tekmah štiri zmage in dva remija. Slovenci so ob prvem porazu na tem prvenstvu stare celine zabeležili tri zmage. Pred današnjim uspehom so namreč v prvem delu tekmovanja v Berlinu ugnali Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27).

Izbrana vrsta je tako v nadaljevanje tekmovanja odnesla dve točki in ostala pri tem izkupičku. Švedi in Danci, ki so na drugi tekmi z 39:27 zanesljivo ugnali Nizozemsko, so na vrhu s po štirimi, dve točki ima poleg Slovenije še Portugalska, ki je na prvi tekmi nekoliko presenetljivo ugnala Norveško s 37:32. Norvežani in Nizozemci so na dnu brez točk.

Naslednji tekmec Slovenije v Hamburgu bo Portugalska. Dvoboj bo na sporedu v petek ob 15.30. Nato za Zormanove varovance sledita še nedeljski obračun proti Nizozemski (15.30) in torkov spopad z Dansko (18.00).

Kljub spodbudnemu uvodu so Švedi hitro prevzeli pobudo

Slovenska izbrana vrsta je dvoboj bolje odprla in po obrambah Klemna Ferlina in izjemnem zadetku Tilna Kodrina povedla s 3:1 po petih minutah. Klub temu je bil to polčas z malo zadetki, dobro obrambo in razpoloženima vratarjema.

Andreas Palicka v švedskih vratih je v obup spravljal slovenske zunanje igralce. Slovenci so imeli sicer dvakrat priložnost za +3, a so namesto tega Švedi v 18. minuti poravnali izid na 5:5 po prvi slovenski izključitvi. Dolgi slovenski napadi so bili vse manj učinkoviti, a je Ferlin z dvema ubranjenima sedemmetrovkama ohranjal svojo reprezentanco pri izenačenem izidu.

Za 6:5 je zadel Blaž Blagotinšek (ki je včeraj slavil 30 let), ki se je z Mačkovškom ves čas razdajal v obrambi. V napadu pa je še naprej škripalo, golov ni bilo, tehničnih napak je bilo vse več. Obenem je odlično branil švedski vratar, kar je botrovalo vodstvu severnjakov z 10:6 po nekaj hitrih protinapadih, polčas pa se je končal z 11:7.

Jeziček na tehtnici je bil v prvem polčasu za Švede Palicka z devetimi obrambami (56 %), Ferlin jih je sicer zbral šest (35 %), a njegovi soigralci v napadu nikakor niso našli poti mimo razpoloženega švedskega vratarja. Od 14. minute, ko so povedli s 5:3 so do odmora dosegli le dva zadetka.

V drugem polčasu Švedi še povečali vodstvo

Švedi so v drugem polčasu hitro trikrat zadeli, medtem ko je Palicka ustavil 100-odstotno priložnost Deana Bombača, prestopil pa je prav tako s črte Kristan Horžen. Prednost Švedov je nato zrasla na osem, kar je Zormana prisililo v minuto odmora. Po zgrešeni sedemmetrovki za -5 Marguča, je bilo bolj kot ne jasno, da bodo Švedi ustavili slovensko serijo zmag.

Prvič na tekmi so nato tudi Slovenci trikrat zapovrstjo zadeli, a bi lahko še četrtič za -5, pa je Nejc Cehte s šestih metrov vrgel mimo vrat. Švedi so še naprej s pridom izkoriščali napake Slovencev in slabše zaključke ter vnovič povedli za osem (20:12) in mirno pripeljali dvoboj do konca.

Najboljši strelec dvoboja je bil Lucas Pellas z osmimi goli, pri Slovencih se je v drugem polčasu razigral Aleks Vlah in dvoboj končal s sedmimi goli.

STA
RZS Facebook

Sorodni članki

Back to top button