Zdravje

Krvodajalska akcija: Študentje znova častimo 1/2 litra

Krvodajalstvo je plemenito dejanje, ki vsakodnevno rešuje človeška življenja. V ponedeljkovem dopoldnevu se je Štukova dvorana spremenila v mini zdravstveni dom, ki so ga ob zdravstvenem osebju napolnjevali študentje, ki so nesebično darovali kri.

Dvorano Štuka sicer poznamo po norih zabavah in zabavnih dogodkih, v ponedeljkovem dopoldnevu pa se je dvorana preobrazila v mini zdravstveni dom. Študentje smo znova dokazali, da znamo biti še kako odgovorni in plemeniti in skozi krvodajalsko akcijo Častim 1/2 litra, nesebično darovali kri. Krvodajalska akcija je potekala v sklopu Študentske krvodajalske akcije, ki jo vsako leto organizira Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v sodelovanju s Študentsko organizacijo Maribor (ŠOUM) in Rdečim križem Slovenije.

krvodajalska akcija, Častim 1/2 litra, kri, darovanje, Rdeči križ, Štuk, UKC Maribor
Štukova dvorana se je za eno dopoldne prelevila v mini zdravstveni dom.

Nesebično in plemenito

Darovati kri pomeni rešiti življenje. Gre za nesebično in plemenito dejanje, zelo pomembno pa je, da se tega zavedamo kot družba. Pomembno je, da v krvodajalskih akcijah sodelujemo tudi mladi, zato je še kako pomembno organiziranje študentskih krvodajalskih akcij. Zdravstvena stroka kri uporablja za operacije, pa tudi za pripravo različnih zdravil. Priprava tovrstnih zdravil nekomu lahko omogoči polno življenje,” pravijo pri Rdečem križu Slovenije.

V UKC Maribor tedensko potrebujejo med 300 in 400 enot krvi. Prav zato nas ob vsem tem vse vabijo, da se, v kolikor smo zdravi, tudi sami skušamo čim pogosteje udeleževati krvodajalskih akcij. Če tega ne zmoremo sami, pa je vselej dobrodošlo, da k temu spodbujamo svoje prijatelje, kolege in družinske člane. Nikoli namreč ne vemo, če in kdaj se bomo sami znašli v situaciji, ko bomo potrebovali kri.

Tudi Emkej častil 1/2 litra

Če bi si mislil, da je študentska krvodajalska akcija minila brez kakšnega znanega obraza, bi se zmotili. Vzor in morda brca v rit za študente krvodajalce je bil mariborski glasbenik Emkej. “Sam imam kri, ki je dokaj redka in velikokrat pride prav. Akcije se nisem udeležil kar nekaj časa, tako da danes z veseljem častim svojega 1/2 litra,” pravi. Ob vsem tem pa še izpostavi, da bi si ljudje morali med seboj več pomagati in biti bolj strpni drug do drugega.

“Če nekomu lahko rešiš življenje s tem, da mu podariš par deci krvi, je to nekaj, kar je treba narediti,” še doda.

krvodajalska akcija, Častim 1/2 litra, kri, Emkej
Kdo časti 1/2 litra? Emkej časti 1/2 litra!

Ob vsem tem pa…

Seveda pa znamo študentje tudi ob zdravstvenih preprekah in dejanjih kakršne so krvodajalske akcije, poskrbeti za dobro mero dobre volje in zabave. Krvodajalska akcija ni potekala samo v znamenju lepih in plemenitih dejanj, pač pa so za lep spremljevalni program poskrbeli plesalci Akademske folklorne skupine Študent in pevci Akademskega pevskega zbora Maribor.

krvodajalska akcija, Častim 1/2 litra, kri, AFS Študent, APZ Maribor
Za še več dobre volje so poskrbeli plesalci AFS Študent in pevci APZ Maribor.

Ponedeljkovo dopoldne je torej prineslo zvrhano mero optimizma in plemenitih dejanj, ki so ju pospremili široki nasmeški in zadovoljstvo. Ob tem pa zagotovo misel na to, da smo nekomu omogočili polnejše, ali pa celo rešili kakšno življenje.

Študentska krvodajalska akcija bo potekala še danes, v torek, 10. oktobra 2023, med 7.30 in 17. uro, na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

 

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button