Zdravje

Pitje belila in drugi nasveti iz socialnih omrežij ne ozdravijo koronavirusa

Grgranje slane vode, zeliščne kapljice za oči in parno čiščenje mask za obraz so vse lažni nasveti o tem, kako se spopasti z novim koronavirusom. Taki nasveti so v zadnjih tednih preplavili internet. Družbena omrežja se dnevno spopadajo z novimi lažnimi ali zavajajočimi objavami glede virusa.

Družbeno omrežje Twitter, kjer so januarja zabeležili 15 milijonov tvitov povezanih z virusom, je začasno ukinilo predlagane iskalne predloge, ki bi verjetno prikazali nezaupljivo vsebino.

Pitje belila, sezamovo olje, pitje sveže prekuhane vode z česnom in izpiranje ust s slano vodo ne bo ozdravilo koronavirusa

Proti lažnim objavam, ki na primer odsvetujejo zdravljenje ali preventivne ukrepe, se bori tudi Facebook. V to so vključene še lažne metode zdravljenja ali zaščite, kot je na primer, da pitje belila ozdravi koronavirus.

Proti širjenju zavajajočih in lažnih informacij se bori tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je ta teden zagnala posebno kampanjo. Po spletu se kljub temu še vedno pojavljajo domnevna zdravila za virus, kot sta sezamovo olje in ustna vodica.

Sveža prekuhana voda s česnom ali kapljice za oči ne pomagajo

Po družbenih omrežjih v Pakistanu se je razširila objava, da lahko ljudje, ki so okuženi s koronavirusom, čez noč ozdravijo, če pijejo svežo prekuhano vodo s česnom. Znanstvenih dokazov za to ni.

Podobno je bilo na Filipinih, kjer so zakrožili videoposnetki, v katerih trdijo, da se lahko virus pozdravi s kapljicami za oči, ki so narejene iz soka lokalne rastline. Rastlino pogosto uporabljajo pri zdravljenju vročine in bolečin v trebuhu. Tudi za to domnevno zdravilo ni znanstvenih dokazov.

Več sto tisoč ogledov ima tudi posnetek, v katerem domnevni zdravnik svetuje ljudem, naj s soparo razkužijo maske za obraz za enkratno uporabo in jih ponovno uporabijo.

Po prvih potrjeni okužbi na Šrilanki je po spletu zaokrožil nasvet, da začimba asafetida lahko prepreči okužbo. Pojavila se je tudi trditev domnevnega strokovnjaka za respiratorne težave, ki je predlagal redno spiranje ust s slano vodo, s čimer naj bi se preprečilo okužbo. Zaenkrat dokazov, ki bi potrjevali to, še ni.

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button