KulskoOkolje

Ob obali Tahitija odkrili obsežen in nedotaknjen koralni greben

Znanstveniki so ob obali Tahitija odkrili enega največjih koralnih grebenov na svetu. Iz organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) so danes sporočili, da gre za obsežno območje nedotaknjenih koral v obliki vrtnic globoko pod vodo, ki ga podnebne spremembe niso prizadele.

Odkritje zdravil koral v hladnejših vodah na globini od 30 do 65 metrov je precej neznačilno. Nakazuje lahko, da je v globinah oceanov več takih grebenov, ki so varnejši pred vplivi segrevanja vode. Koralni greben ob obali Tahitija tako morda ni edini svoje vrste.

Koralni greben je dolg približno tri kilometre in na nekaterih mestih širok do 65 metrov. Po podatkij iz Unesca zato sodi med najobsežnejše zdrave koralne grebene na svetu.

Kljub temu, da je bila večina znanih grebenov na svetu odkrita na globinah do 25 metrov, bi na novo odkriti greben pri Tahitiju lahko nakazoval, da je tudi v “območju somraka” v oceanih morda več zdravih koral.

Da dejansko obstaja možnost, da tovrstna koralna območja obstajajo tudi drugod, je potrdila tudi generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Poudarila je, da “poznamo površino Lune bolje kot globine oceanov”. Povedala je, da je bilo do zdaj kartiranega le 20 odstotkov svetovnega morskega dna.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button