Okolje

Tržaški zaliv že od jeseni nenavadno poln velikih klobučnjakov

Pojavljanje velikih klobučnjakov v našem morju ni nič nenavadnega, nenavadna pa sta njihova ogromna številčnost in trajanje, saj so v celotnem Tržaškem zalivu prisotni že od jeseni, ocenjuje raziskovalka na Morski biološki postaji (MBP) Piran Andreja Ramšak. Veliko število klobučnjakov je prizadelo tudi ribiče.

Med minulimi prazniki so si obiskovalci slovenske obale lahko v morju ogledali velike klobučnjake z znanstvenim imenom Rhizostoma pulmo, je pojasnila Andreja Ramšak iz MPB, ki sicer deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za biologijo.

Velikih klobučnjakov je po njenih besedah veliko v celotnem Tržaškem zalivu in to že od jeseni 2021. “Imajo zadosti planktonske hrane in ugodne razmere v morju, da se lahko namnožijo in rastejo celotno življenjsko obdobje meduze.”

Veliki klobučnjak je sicer vrsta, ki naseljuje Sredozemsko morje in torej njihovo pojavljanje ni nič nenavadnega. “Nenavadna je ogromna številčnost in trajanje, kajti v velikih množinah so prisotni že od jeseni 2021, kar uvršča jesen in zimo med izjemna leta,” je dodala Ramšakova.

Veliki klobučnjaki se med drugim ujamejo v mreže in v koče, tako da ribiči praktično nimajo ulova. Meduze se zataknejo v mreže, ki tako postanejo mreže nefunkcionalne za ribolov. Kot je ocenila Ramšakova, sta bili letošnji jesen iz zima za ribištvo v tem pogledu katastrofalni.

Do poletja velikih klobučnjakov sicer v našem morju ne bi smelo več biti. “Običajno se njihov življenjski krog zaključi pomladi in jih ponovno vidimo v jeseni in čez zimo,” je še navedla raziskovalka Morske biološke postaje.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button