Okolje

Mladi za podnebno pravičnost v Mariboru organizirajo Teden eko mode

Z včerajšnjim odprtjem razstave Čez sedem let vse prav pride se v Mariboru se je začel Teden eko mode, ki ga pripravljajo Mladi za podnebno pravičnost v sodelovanju s kulturnim centrom GT22. Z njim želijo opozoriti na okoljsko in družbeno nepravične modne prakse in številne negativne posledice teh.

“Naveličani smo življenja v svetu, v katerem se je skoraj nemogoče oblačiti etično in trajnostno; v svetu hitre mode, neskončnih trendov in v svetu, ki ne nastopa dovolj odločno proti okolju in ljudem škodljivim modnim praksam,” sporočajo organizatorji Tedna eko mode.

Na razstavi na temo (ne)ekološke mode v prostorih GT22 na mariborskem Glavnem trgu bo svoja dela razstavilo 12 avtoric in avtorjev.

Ob razstavi se bo za Teden eko mode zvrstilo več dogodkov. V petek in soboto bodo potekale delavnice kvačkanja, vezenja in recikliranja oblačil, vzporedno bo potekala tudi izmenjevalnica.

Za soboto pripravljajo še Trajnostni Pop-Up Shop, na katerem bodo svoje izdelke prodajale ustvarjalke ekoloških modnih izdelkov in prodajalci vintage oblačil.

Letno porabimo 13 kilogramov tekstila

Kot izpostavljajo Mladi za podnebno pravičnost, je tekstilna industrija med največjimi onesnaževalci Zemlje, “odgovornost za zmanjšanje izpustov, odpadkov in za končanje izkoriščanja delovne sile pa ne bi smela biti preložena izključno na kupca”. Ob tem navajajo zaskrbljujoče podatke. Od leta 1975 se je svetovna proizvodnja tekstila na prebivalca povečala iz 5,9 na 13 kilogramov letno. V ZDA potrošnik kupi novo oblačilo na vsakih pet dni.

Kombinacija slabe kakovosti izdelkov in velike potrošnje je odgovorna za drastično povečanje tekstilnih odpadkov. Svetovno povprečje letnih tekstilnih odpadkov na prebivalca je 17,5 kilograma, zavzemajo pa dobro petino mešanih komunalnih odpadkov. Samo 20 odstotkov oblačil se zbere za ponovno uporabo ali reciklažo, v EU še manj – 18 odstotkov.

Ogromno je tudi neprodanih in neuporabljenih oblačil. Britanska znamka Burberry naj bi v obdobju petih let zažgala za 90 milijonov vrednosti neprodanih oblačil, medtem pa več kot 90 odstotkov delavcev v oblačilni industriji globalno nima nikakršne možnosti pogajanja glede svojih plač in delovnih pogojev.

Več o dogodkih ob Tednu eko mode si lahko prebereš tukaj.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button