Šport

Po jubilejni deseti etapni zmagi na Touru, danes za Pogačarja ravnina

Pred kolesarji na dirki po Franciji je sedma etapa. Dolga bo 169,9 kilometra, potekala bo od Mont de Marsana do Bordeauxa. Ker bo pretežno ravninska, vsebovala bo le en, 1,2 kilometra dolg kategoriziran vzpon četrte kategorije, bo veliko presenečenje, če se ne bo končala s sprintom glavnine.

Tako bo pretendentom za visoke končne uvrstitve na čelu z vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom in njegovim glavnim konkurentom, slovenskim asom Tadejem Pogačarjem, v skupnem seštevku ponudila možnost, da se po dveh razburljivih gorskih pirenejskih etapah nekoliko odpočijejo.

Skoraj zagotovo bo imel Danec pred Slovencem tudi po sedmi etapi 25 sekund prednosti. Pogačar je zaostanek z Vingegaardom na včerajšnji etapi zmanjšal za 28 sekund. Včeraj je namreč dobil skupno že deseto etapo na Touru in s tem zaprl usta skeptikom, ki so napovedovali, da se ne bo mogel kosati z Dancem. Ta je sicer prevzel vodstvo, saj je Avstralec Jai Hindley omagal že 50 kilometrov pred ciljem včerajšnje etape. Sedaj na tretjem mestu zaostaja minuto in 34 sekund.

“To ni bilo nikakršno maščevanje za sredin poraz. Enostavno sem si le želel zmagati in zmanjšati razliko. Po včerajšnjem dnevu (sredi op. u.) sem bil zaskrbljen, skrbelo me je tudi na vzponu na Tourmalet, ko je že kazalo, da je Jonas spet zelo močan in da me bo spet ugnal, kar bi lahko bilo že usodno. A na koncu sem imel močne noge, izbral sem tudi dober trenutek za napad in zdaj so stvari spet videti lepše. Razlika je zdaj znosna, pričakujem odprt boj do zadnje etape dirke,” je organizatorjem povedal Pogačar, ki je zmago posvetil svoji zaročenki Urški Žigart. Ta je v sredo padla in odstopila z dirke po Italiji.

Danes bo na vrsti sprint

S sprintom sta se doslej na dirki končali dve etapi, obe je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), obakrat sta bila njegova prva zasledovalca Nemec Phil Bauhaus in Avstralec Caleb Evan. Z osmim mestom ima najboljšo slovensko uvrstitev v sprinterskih etapah Luka Mezgec, ki je glavni pomočnik Nizozemcu Dylana Groenewegnu, ki pa do zdaj še ni upravičil visokih pričakovanj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button