Okolje

Za zmanjšanje populacije so v Istro izpustili 10 tisoč sterilnih komarjev

V Istri so v naravo v minulih dneh izpustili 10.000 sterilnih tigrastih komarjev. Pripeljali so jih iz Bologne, uporabili pa so jih v sklopu pilotnega projekta krčenja te vrste komarjev na območju Premanture, piše regionalni hrvaški časnik Glas Istre. S to metodo želijo zmanjšati populacijo komarjev pa tudi uporabo insekticidov na tem območju.

To je prva izpustitev sterilnih samcev komarjev na območju Hrvaške. Gre pa za komarje vrste Aedes albopictus, je za Glas Istre povedal Nediljko Landeka iz službe za epidemiologijo izobraževalnega zavoda za javno zdravstvo istrske županije.

Tehnika sterilnih žuželk (SIT) je biološka metoda krčenja ciljane vrste z izpustitvijo sterilnih samcev v naravo. Ti se parijo z divjimi samicami, posledica tega pa je, da samica izleže neoplojena jajčeca in posledično ne dobi potomcev. To je ekološko sprejemljiva metoda, ki bi morala ne samo vplivati na zmanjšanje populacije komarjev, ampak tudi na zmanjšanje potrebe po uporabi insekticidov v okolju,” je pojasnil Landeka.

V Premanturi nameravajo do začetka avgusta v naravo vsak teden izpustiti po 50.000 novih sterilnih komarjev. Komarje bodo vsakič označili z drugo barvo, da bodo lahko spremljali njihovo gibanje in življenjsko dobo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button