Šport

Na prvenstvu tako šahovska elita kot amaterji

DUP v šahu 2018/2019.

Študentski kampus v Ljubljani je 29. novembra, gostil Državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v šahu 2018/2019, na katerem se je 50 udeležencev borilo za naslov državnega univerzitetnega prvaka.

Prvenstvo, ki je potekalo po pravilih Svetovne šahovske zveze (FIDE) za hitropotezni šah, je organizirala Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), izvajalec tekmovanja je bil Šahovski klub En Passant, vodja tekmovanja pa šahovska velemojstrica Ana Srebrnič.

 

Tekmovalci so se v treh kategorijah merili v 11 krogih

Na tekmovanju je sodelovalo 50 udeležencev, med drugim tudi tri članice in član državne reprezentance. Za letošnje prvenstvo je bila sicer značilna zelo močna konkurenca med mladimi šahisti, nastopilo je več tekmovalcev kot lani. Čeprav so bile razlike v kvaliteti med najboljšimi igralci in tistimi s spodnjega dela lestvice zelo velike, pa smo bili priča tudi posameznim partijam, ki so jih dobili slabše ratingirani igralci.

 

V tekmovalni kategoriji najboljši Skuhala

V tekmovalni kategoriji je z 9 točkami zmagal FIDE mojster Jernej Skuhala (VSŠ Ptuj), ki je lani zasedel drugo mesto, letos pa se je udeležil Svetovnega univerzitetnega prvenstva v šahu 2019 v Braziliji. Na drugo mesto se je uvrstil državni reprezentant Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo, UL), tretji pa je bil Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta, UM).

 

Med dekleti zmagala Špela Orehek

Doktorska študentka Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL) je z osvojenimi 7 točkami za seboj pustila favoritinje in zmagala v izjemno močni konkurenci. Druga je bila Laura Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL), tretja pa Teja Vidic (Medicinska fakulteta, UL).

Tekmovanje je štelo tudi kot delne kvalifikacije za udeležbo na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2019, ki se bo odvijalo med 24. in 28. julijem 2019 v Budimpešti na Madžarskem.

 

Amaterska kategorija

Že drugič zapored so udeleženci lahko nastopili tudi v amaterski kategoriji. Ta je namenjena študentom, ki nimajo veliko izkušenj s tekmovanj, vseeno pa radi igrajo šah. Pomembno je, da se med seboj lahko pomerijo igralci s podobno mero znanja.

Na prvo mesto se je v amaterski kategoriji s 6 točkami uvrstil Miha Šlebir (Fakulteta za družbene veda, UL), ki se je tekmovanja udeležil prvič. Drugi je bil Jure Hanželič (Medicinska fakulteta, UM), tretji pa Tadej Poljanšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL).

 

Rezultati DUP v šahu 2018/19

Tekmovalna kategorija, študentje:

  • Jernej Skuhala (Višja strokovna šola ŠC Ptuj).
  • Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo/Univerza v Ljubljani)
  • Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru)

Tekmovalna kategorija, študentke:

  • Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani)
  • Laura Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo/Univerza v Ljubljani)
  • Teja Vidic (Medicinska fakulteta/Univerza v Ljubljani)

Amaterska kategorija:

  • Miha Šlebir (Fakulteta za družbene vede/Univerza v Ljubljani)
  • Jure Hanželič (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru)
  • Tadej Poljanšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo/Univerza v Ljubljani)

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSUSA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780SUSA

Sorodni članki

Back to top button