Šport

Slovenski nogometaši po enajstmetrovkah izgubili proti Portugalcem v osmini finala

Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3 (0:0, 0:0), potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele pike.

Trinajsta tekma Slovenije na velikih tekmovanjih je postregla z borbeno predstavo Kekovih fantov, ki so možno favorizirane Portugalce pripeljali vse do enajstmetrovk, tudi sami pa so zapravili izjemno priložnost za zmago v podaljšku. Na koncu pa se je trinajstica izkazala z nesrečno.

Slovenija je sicer igrala na četrtem velikem turnirju po evropskem prvenstvu 2000 in svetovnih prvenstvih 2002 in 2010. Izbranci Matjaža Keka so sicer že s prebojem v izločilne boje dosegli največji uspeh na velikih tekmovanjih. Portugalci se bodo v četrtfinalu v petek v Hamburgu merili s Francozi, ki so z 1:0 odpravili Belgijo. 

Kek je tekmo, ki si jo je po nekaterih besedah ogledalo približno 8000 Slovencev, začel s pričakovano postavo, namesto kaznovanega Erika Janže je na levi strani začel Jure Balkovec.

Slovenska zasedba je začela živčno s slabimi izbijanji, po enem od teh so imeli Portugalci prvo resnejšo priložnost, iz katere so iztržili kot v četrti minuti ter po njem še en strel iz bližine.

V drugem polčasu so se slovenski nogometaši sprostili in noge so po igrišču tekle bolj zbrano in odločno. Kekovi izbranci so sicer bolj ali manj ves čas dobro opravljali obrambne naloge, pravočasno prekinjali napade, vse bolj je dišalo po podaljških, posebej, ko je v 89. minuti Ronaldo znova izgubil boj z Oblakom.

Oblak junak podaljška

Ta scenarij se je uresničil, Slovenci tudi proti četrti favorizirani ekipi na EP po rednem delu niso izgubili. V uvodu podaljška so bili sprva tudi nevarni, v 103. minuti pa je Drukšić naredil prekršek nad Diogom Joto za najstrožjo kazen. Z bele pike je streljal Ronaldo, z obrambo pa se je izkazal izvrstni Oblak in ga spravil do solz. 

Slovenski vratar je posredoval tudi v 108. minuti, v 112. so njegovi soigralci dobili prosti strel, Kek pa je moral zaradi rdečega kartona predčasno zapustiti klop. V 115. minuti je imel Šeško po Pepejevi napaki izjemno priložnost za vodstvo, saj je povsem sam prišel pred portugalskega vratarja Dioga Costo, a je bil ta uspešnejši.

Več sreče za Portugalce, Kek ponosen na svoje fante

Sledile so enajstmetrovke, pri katerih je Diego Costa obranil vse tri prve slovenske, odločilno za Portugalsko pa je zadel Bernardo Silva.

“Ko izgubiš po enajstmetrovkah proti takšni reprezentanci kot je Portugalska, potem vedno ostane neka žalost. Porazi se ne slavijo. Prava tekma, škoda, z nesrečnim koncem, ampak tako kot se je vrnilo po Srbiji zelo hitro proti Angliji, se bo tudi zdaj vrnilo. Res sem ponosen, ker vodim fante, ki imajo karakter. Okoli mene je ekipa, ki ve kaj hoče in ki je dobila veliko zadovoljstvo po tem, da je nogomet zopet doma v Sloveniji,” je povedal selektor reprezentance Matjaž Kek.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button