OkoljeZdravje

Podnebna tesnoba: kako jo razumeti in kako jo obvladati?

Naše podnebje se sunkovito spreminja in žal ne na bolje. Ob tem obilica ljudi, še posebej mladih, občuti različne čustvene stiske, saj ne vedo, kakšen planet lahko pričakujejo, ko se postarajo. Ti občutki imajo sedaj tudi ime: podnebna tesnoba.

Naše podnebje se spreminja in naše okolje je v nevarnosti. To so dejstva, s katerimi smo dandanes malodane seznanjeni že vsi. Mladi ljudje pa se na nevarnost odzivajo še posebej kritično, saj so oni tisti, ki jim bo ta planet prepuščen. To pomeni, da se soočajo tudi s pojavom, ki se imenuje podnebna tesnoba.

Kaj je podnebna tesnoba in na koga najbolj vpliva?

Podnebna tesnoba je zavedanje, da imajo slabe človeške navade negativen vpliv na okolje. To zavedanje pa te lahko zadane nenadno in sunkovito. Preprosto povedano: v nekem danem trenutku se zaveš, da naša Zemlja gnije okrog nas in da na njej mogoče ne boš dočakal starosti, kar te spravi v popoln obup. Zdi se, da to najbolj vpliva na mlade, saj so trenutno edini, ki se borijo za izboljšanje našega okolja.

Številni mladi so tisti, ki se najbolj zavzemajo za spremembe v podnebni politiki, zato najlažje podležejo podnebni tesnobi.

Je podnebna tesnoba res stvar, ki obstaja?

Tako kot so podnebne spremembe nekaj, kar dejansko obstaja, tako je tudi podnebna tesnoba. Pogosto se izraz uporablja kot krovni izraz za številne čustvene stiske, ki jih ljudje občutijo ob umiranju našega planeta. Ti občutki so pogosto močnejši, ko mladi preberejo novice o novem izlivu nafte v morje, ali pa ko vidijo fotografije živali s smetmi okrog vratu. Občutja nemoči lahko privedejo tudi do jeze nad velikimi korporacijami in vladami, ki v želji za dobičkom ne ukrepajo.

Podnebne spremembe in podnebna tesnoba gresta z roko v roki, saj je občutek nemoči ob podnebnih katastrofah prisoten pri velikem številu ljudi.

Kako pri sebi veš, da se spopadaš s podnebno tesnobo?

Če te ob novicah o topljenju ledenikov in obilici odvržene plastike stisne, ali pa veliko časa razmišljaš o tem, kako grozovito bo videti svet, ko se bodo posledice takšnih dejanj začele še bolj občutno poznati, te verjetno muči podnebna tesnoba. Velikokrat te občutke pospremijo tudi občutki krivde ob sprejemanju odločitev, ki negativno vplivajo na okolje. Presenetljivo lahko to vpliva tudi na tvoj odnos s partnerjem, če njega bistveno manj skrbi za okolje kot tebe.

Sam pri sebi lahko hitro opaziš, da te tare podnebna tesnoba. Vedi samo, da ima vsak majhen korak lahko velik vpliv.

Nekaj nasvetov, kako zmanjšati podnebno tesnobo

  • Vsako majhno dejanje šteje: pravilno recikliranje in nakup vrečke iz blaga, ki jo lahko vedno znova lahkoneseš v trgovino, sta samo dva majhna koraka, ki naredita ogromno.
  • Čuječnost: če so občutki preveč, si vzemi trenutek, zadihaj in se zavedaj, da delaš vse, kar lahko.
  • Najdi podporo: obkroži se z ljudmi, ki te razumejo in ti bodo nudili podporo.
  • Sodeluj pri podnebnih ukrepih: pomagaj, kolikor ti zmožnosti dovoljujejo.
  • Poveži se z naravo: sprehodi se v naravi in se nadihaj svežega zraka, da se ti misli zbistrijo.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button