Zdravje

Sonči se po pameti – izogibaj se prekomernemu izpostavljanju soncu

Strokovnjaki opozarjajo, da prekomerno izpostavljanje soncu in s tem UV-sevanju povečuje tveganja za hitrejšo staranje kože in druge, tudi bolezenske posledice. Osnovni ukrepi za zaščito pred UV-žarki so izogibanje sončenju, uporaba zaščitne obleke in različnih pripravkov z UV-zaščitnim faktorjem.

Na predelih kože, ki so soncu bolj izpostavljeni, prihaja do pospešenega staranja oz. tako imenovanega fotostaranja, pojasnjujejo dermatologi iz Fakultete za aplikativne vede. To so običajno obraz, dekolte, rame, zgornji del hrbta, hrbtišče rok in dlani.

Posledica fotostaranja je propadanje kolagenskih vlaken in kopičenje okvarjenega elastina v srednji plasti kože. To privede do slabše čvrstosti in elastičnosti kože. Zadebeli se povrhnjica, zmanjšata se vlažnost in zaščitna funkcija kože. Pogosto kožo spremlja neenakomerna obarvanost, lahko tudi pojavnost predrakavih in rakavih sprememb.

UV-žarki vplivajo tudi na razvoj vseh najpogostejših rakov kože, in sicer melanoma in keratinocitnih rakov.

Prav vsako izpostavljanje soncu je lahko tveganje za pojav sprememb na koži. Škoda v koži nastaja tudi v oblačnem vremenu, takrat pa je tveganje lahko celo še večje.

Za zaščito svojega zdravja se držimo osnovnih ukrepov za zaščito pred UV-žarki. To so:

  • izogibanje sončenju zlasti med 10. in 17. uro,
  • uporaba zaščitne obleke, pokrivala in sončnih očal,
  • na delih, ki jih ni mogoče drugače zaščititi, uporaba pripravkov za zaščito pred soncem z UV-zaščitnim faktorjem najmanj 30 (ustnice, lasišča in uhlji).

Čeprav se odnos do izpostavljanja soncu izboljšuje, pa strokovnjaki opažajo, da se še vedno preveč ljudi brez zadržkov izpostavlja soncu bolj ali manj v vseh starostnih skupinah.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button