Festival Čili in čokolada ponovno osrečil ljubitelje sladkega in pekočega
Na Trgu Leona Štuklja je potekala že 6. izvedba festivala Čili in čokolada, kjer so obiskovalci uživali v edinstvenih dobrotah. Dogodek je ponudil številne degustacije, tekmovanja in pestro izbiro lokalnih specialitet.

Od 21. do 22. marca je na Trgu Leona Štuklja potekal festival Čili in čokolada, namenjen vsem ljubiteljem sladkih in pekočih dobrot. Letos je festival praznoval že svojo šesto izvedbo, na kateri se je predstavilo več kot 30 ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih specialitet. Dogodek vsako leto privabi številne razstavljavce iz vse Slovenije, ki obiskovalcem pričarajo edinstveno kulinarično doživetje. Tudi letos smo se podali po stojnicah, spoznali proces oblikovanja dobrot ter kupili enkratne mojstrovine proizvajalcev. Kako smo se imeli?
Festival ponuja edinstven program za vse generacije. V sklopu dogodka se je odvijalo »Best chili sauce« tekmovanje, prav tako pa smo lahko spremljali tudi »Hot wings compitition«, ki so se ga udeležili mnogi obiskovalci. Otroci so se tudi letos lahko zabavali v Veveričkini vasi, plezali po napihljivih igralih ali poskusili edinstvene »sladkarije«, ki jih vsekakor obožujejo.

Kaj vse smo videli?
Festival smo lahko pričeli kjerkoli smo želeli. Tudi letos je festival potekal od 10. do 21. ure. To nam je ponudilo več kot dovolj časa, da dobro spoznamo sweet’n spicy dobrote Slovenije. Vsi ljubitelji pikantnega so lahko okušali raznovrstne omake, začimbe in jedi, ki so vsebovale čili. Potekale so brezplačne degustacije pekočih dobrot, ki so nas »opekle« in navdušile.
Festival seveda ni bil le pekoč, temveč tudi sladek. Čokoladni mojstri so poskrbeli, da smo lahko uživali v bombonjerah, ročno izdelanih čokoladnih tablicah in številnih izdelkih iz čokolade. Ali veš, da lahko iz čokolade ustvariš tudi orodje? Spoznali smo, da iz čokolade lahko ustvariš prav vse, tudi računalniške miške, šminke ali ženske torbice. Seveda govorimo o čokoladnih proizvodih, ki jih lahko poješ, in ne o tistih pravih!
Trg Leona Štuklja je dišal po čokoladi! Kot vsako leto nas je na trgu pričakala tudi prikolica Gabrielo, kjer smo se lahko posladkali s palačinkami in vaflji. Otroci so navdušeno lizali sladkorno peno, starejši pa so lahko nazdravili s kozarčkom čokoladnega vina ali piva. Na festivalu smo lahko degustirali ali kupili tudi sparkly panino (penino z bleščicami), ki je pravi trend.
Poleg sladkih in pikantnih okusov je bilo poskrbljeno tudi za ljubitelje ulične hrane. V “Street food cornerju” so nas razvajali Meating Pub, Urban Kitchen, Aleksander Bistro in številni drugi. Ponudba je bila pestra in polna presenečenj – marsikdo je morda prvič poskusil nekaj povsem novega.

Festival nam je pokazal, kaj je Slovenija!
Tudi letos smo na festivalu lahko našli številne dobrote naše države. Domači proizvajalci so ponujali med, ročno izdelane testenine, kis, olje in druge lokalne specialitete. Navdušile nas niso le čili in čokoladne kreacije, temveč vse kreacije slovenskih mojstrov. Na festivalu smo našli tudi različne vrste sirov, klobase ali druge domače proizvode. Poleg tega pa smo se tudi dobro najedli!
Festival Čili in čokolada je tudi letos potekal v sodelovanju z Visit Maribor in Street Food Market Maribor, ki so poskrbeli za nepozabno kulinarično doživetje. Z nestrpnostjo že odštevamo dni do prihodnjega leta, ko se bo mesto znova ovilo v vonj sladkega in pikantnega!
Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK