KulturaPrehrana

Mednarodni festival Čili in Čokolada že 5. leto zapored

Na festivalu Čili in Čokolada se sladko združi s pekočim. Tudi letos smo ga obiskali - kako smo se imeli?

v petek in soboto, 22. in 23. marca se je v Mariboru ponovno odvijal festival Čili in Čokolada, ki je privabil vse ljubitelje sladkega in pekočega. Oba dni je potekal od 10. do 21. ure. V tem času se nam je predstavilo več kot 30 kreatorjev pekočih in sladkih dobrot. Te zanima, kaj vse smo letos lahko našli na Trgu Leona Štuklja?

Vsakemu, ki je zamudil letošnji Čili in Čokolada festival, je lahko preprosto žal. Ne samo, da smo dobro jedli, ampak tudi dobro pili. Poskrbljeno je bilo namreč za vse. Med nas so prišli ustvarjalci umetnin na področju sweet’n spicy dobrot iz Slovenije ter tujine. Popeljali so nas skozi pravljico dveh (na videz) nasprotujočih si tipov hrane. Iz lastnih izkušenj pa ti lahko povem, da se še kako privlačita!

Kje smo začeli?

Malce za hec, malce zares, začeli smo lahko, kjerkoli smo hoteli. Festival nam je omogočil, da poskusimo ali kupimo vse povezano s čilijem. Pred nami so stale številne pikantne omake, čili začimbe in hrana, ki vsebuje čili. Lahko smo ga dodali tudi k drugi hrani. Čili ni imel meja!

Seveda ni manjkalo sladkega. Mojstri čokolad so nam omogočili, da si tudi sami prilastimo kakšno bombonjero, profesionalno čokoladno tablico, čokoladni bombonček ali celo poskusimo čokoladno pivo. Preprosto povedano, prav vse je bilo čokoladno! Tudi letos smo na trgu našli prikol’co Gabrielo, kjer smo se lahko posladkali s palačinkami ali vaflji. Najmlajši so se z veseljem sladkali tudi s sladkorno peno, najstarejši pa so si lahko privoščili požirek slavnega čokoladnega piva!

Na trgu smo našli tudi »street food corner«, ki nam je ponudil res pestro ponudbo ulične hrane! Našli smo Meating Pub, Aleksander Bistro, Pizza Lab, Urban Kitchen, Huba Huba in številne druge. Tako smo lahko izkusili tudi širok spekter okusov in nekaj (do sedaj) mogoče še nepoznane hrane. Sama pa sem si z veseljem privoščila pico! Za dobre namene smo lahko podpisali tudi peticijo za postavitev defibrilatorjev.

Trg Leona Štuklja sta zapolnila smeh in veselje, dogajanje je še dodatno popestrilo lepo sončno vreme. Petek in sobota sta bila kot nalašč namenjena sprehajanju po Mariboru in uživanju ob hrani!

Festival je ponujal edinstven spekter hrane, kjer prav vsak najde nekaj, kar mu/ji je všeč.

Kaj pa program?

Čili in Čokolada ne bi bil Čili in Čokolada brez pestrega programa. Tudi letos so na trgu potekala številna tekmovanja. Najmlajši so se čez dan lahko zabavali na napihljivih igralih Veveričkine vasi, starejši pa so se lahko udeležili tekmovanj. V sklopu festivala se je odvijalo »Best chili sauce« tekmovanje, kjer so se številni proizvajalci potegovali za naziv najboljše čili omake. Prav tako je potekalo tudi »Hot wings« tekmovanje. Tekmovalci so se tako potegovali, kdo najprej poje spicy perutničke.

Tekmovanja so bila namenjena tudi sladkanju, potekalo je namreč tekmovanje v hitrostnem jedenju čokolade.

Tudi sami smo lahko poskusili različne vrste čokolade, prav tako pa smo lahko poskusili tudi čili omake.

Tradicionalno in domače

Na sprehodu skozi tržnico nismo našli le čilija in čokolade, ampak tudi veliko tradicionalnih slovenskih dobrot. Domači proizvajalci so prodajali med, ročne narejene testenine, kis, olje … Poskusili smo lahko različne vrste sira. Postavljena je bila tudi organska stojnica Organics nutrients, kjer smo našli rastline, organska gnojila in dopolnila.

Festival Čili in Čokolada je potekal v sodelovanju z Visit Maribor ter Street Food Market Maribor. Skupaj so poskrbeli za nepozabno, kulinarično obarvano doživetje. Komaj čakamo na naslednje leto, ko bo spet nastopil čas za pekoče-sladek festival.

“Lačni pa tui nismo bli!”

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button