Tehnologija

Apple in Google objavila skupno aplikacijo za spremljanje okužb s koronavirusom

Podjetji Apple in Google sta v sredo objavili skupno aplikacijo za pametne telefone, ki bo omogočila spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije, ki jo je nestrpno čakalo najmanj 23 držav sveta, naj bi bila prostovoljna. Apple in Google zagotavljata, da bo zasebnost zaščitena.

Če javnost tega ne bo sprejela in ne bo sodelovala, potem aplikacija sicer ne bo prinesla želenega učinka. Apple in Google zatrjujeta, da sta ravno zaradi pomislekov uporabila najsodobnejšo tehnologijo kodiranja. S tem želita javnost prepričati, da bo zasebnost uporabnikov zaščitena.

Doslej je nekaj podobnega skušalo uvesti že več držav po svetu, vendar je bilo preveč tehničnih problemov. Uporabljali so GPS tehnologijo, ki jo Apple in Google zavračata ravno zaradi varovanja zasebnosti.

V ZDA je aplikacijo za sledenje lokaciji med drugimi začela uporabljati Severna Dakota, a se je za zdaj vključilo le štiri odstotke prebivalcev. To je največ od vseh držav, a še vedno premalo, da bi bilo uporabno.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button