Tehnologija

Nanosatelit Trisat bo na izstrelitev v vesolje še počakal

Po spodleteli izstrelitvi rakete Vega točen datum izstrelitve slovenskega satelita Trisat še vedno ni znan. Po prvotnih načrtih naj bi poletel v vesolje na začetku tega meseca, vendar se po novih informacijah izstrelitev zamika na začetek prihodnjega leta.

Nanosatelit Trisat bi moral po prvotnih načrtih poleteti v vesolje 9. septembra. Iz izstrelišča v Francoski Gvajani naj bi ga ponesla nosilna raketa Vega. A je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito.

To je bila prva neuspešna izstrelitev rakete Vega, pred tem pa so opravili 14 uspešnih izstrelitev.

Polet rakete VV16, na kateri bo Trisat, je bil najprej prestavljen na konec novembra oziroma začetek decembra. Zdaj bi se naj izstrelitev zgodila v prvem četrtletju 2020. Projekt Trisat izvaja podjetje Skylabs v sodelovanju z laboratorijem za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Slovenski nanosatelit lahko v vesolju pričakujemo šele prihodnje leto.

Julija so Trisat prepeljali na Nizozemsko, od tam pa bi ga dokončanega morali dostaviti v Brno na Češko. Vendar je satelit ostal na Nizozemskem v čisti sobi. Iz Brna naj bi celoten tovor nato dostavili v Francosko Gvajano, od koder bo Trisat z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 kilometrov.

Zaenkrat še ni znano, ali bodo zaradi prestavitve datuma izstrelitve potrebni dodatni posegi na satelitu, kot je na primer ponovno polnjenje baterij. Trisat je težak okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru.

 

 STA
 UM

Sorodni članki

Back to top button