Tehnologija

Skrivanje všečkov: Po Instagramu še Facebook

Tehnološki gigant zatrjuje, da ga motivira skrb za duševno zdravje mlajših uporabnikov, želi pa si tudi prizadevati za bolj smiselno rabo svojega omrežja.

Inženirka Jane Manchun Wong je nedavno med testiranjem Facebookove kode posumila, da se omrežje poigrava z idejo, da bi začeli prikrivati funkcijo všečkov, ki se pojavljajo pod objavami uporabnikov.

Facebook aplikacija
Podjetje še ni izdalo, kdaj in v katerih državah bo preizkušalo novo funkcijo.

Podjetje je takrat tudi uradno potrdilo eksperiment. Predstavnik Facebooka je v e-poštnem sporočilu novičarskemu portalu Big Think dejal, da razmišljajo, da bi skrili števec všečkov pod objavami. Nova funkcija bi uporabniku še vedno omogočala, da vidi, koliko ljudi je objavo všečkalo. Prijateljem in splošni javnosti pa bi bilo vidnih le nekaj skupnih prijateljev in ne več celoten seznam všečkov.

Všečke bodo skrili zaradi obnašanja mladih uporabnikov

Facebook verjame, da bo tako odvrnil uporabnike od brisanja objav, ker ne dobijo želenega števila všečkov. Zajeziti želi tudi nezdravo zavistno vedenje, ki lahko vodita v stres in druge duševne težave.

Vse kar potrebujemo so všečki
Sistem všečkov spodbuja zavistno vedenje.

Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da je od vseh glavnih platform prav Instagram najbolj škodljivo vplival na duševno zdravje mladih. Že samo dvourna raba omrežja je povezana s povečano stopnjo tesnobe, depresije in zmanjšano kakovostjo spanja. Podobno je nadavna raziskava na UCLA dokazala, da število všečkov na objavi močno vpliva na najstnike – če je fotografijo že všečkalo veliko število ljudi, jo bodo raje všečkali kot pa objavo, ki ni posebej priljubljena.

Z odstranitvijo seznama všečkov, ki jih uporabniki pogosto pregledujejo, želi preprečiti, da bi se uporabniki med seboj primerjali in se počutili slabo, če njihova vsebina dobi manj pozornosti od prijateljeve. Prav to bi lahko spodbudilo tiste, ki zaradi nepriljubljenosti niso več aktivni uporabniki omrežja, da znova postanejo in ostanejo aktivni.

Prvi jih je skril Instagram, sledijo številna omrežja

Skrivanje všečkov je funkcija, ki jo je Instagram že začel testirati v sedmih državah. Uporabnikom pokaže nekaj imen skupnih prijateljev, ki so objavo všečkali, a ti nimajo več vpogleda v celoten seznam všečkov.

Instagram všeček
Funkcijo skrivanja všečkov letos testira tudi Instagram.

Ker je Instagram v lasti podjetja Facebook, in so v preteklem letu že sprejeli podobne ukrepe za večje zadovoljstvo svojih uporabnikov, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo trend zajel tudi dominantno družbeno omrežje. Tehnološki gigant zaenkrat še ni izdal dodatnih podrobnosti o tem, kdaj in v katerih državah bo funkcijo testiral.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button