Tehnologija

Obveščanje o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji

Med prejemniki letošnje rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2020 je tudi projekt z naslovom RF Alert, za katerim stoji podjetniška skupina z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. Njihova rešitev omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji, ki pogosto ostanejo neopaženi do zadnjih trenutkov.

Udeleženci prometa se zaradi zakasnitve zaznavanja intervencijskega vozila odzovejo negotovo in z zmanjšano zbranostjo. To povzroči počasnejše umikanje in podaljša dostopni čas vozil na intervencijski vožnji. Posledično pa povzroči poznejšo oskrbo bolnika, so sporočili s fakultete.

V želji po ublažitvi opisane problematike je nastala rešitev, ki v obliki samostojnega modula v intervencijskem vozilu oddaja opozorilo z uporabo radiofrekvenčnih tehnologij. Tega pa prestrežejo in predvajajo avtomobilski radijski sprejemniki bližnjih udeležencev v prometu.

Modul deluje z variabilno oddajno močjo, ki jo prilagaja glede na okolico intervencijskega vozila. Rešitev pa dopolnjuje zaledni sistem v oblaku. Ta omogoča tako nadzor celotne flote kot posameznih intervencijskih voženj, nastavljanje območij radijske tišine, sintetizacijo govora za napoved smeri gibanja vozila v realnem času in beleženje statistike.

Tradicionalni natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem. Namen natečaja je vzpodbujanje tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej. Podelitev rektorjevih nagrad za leto 2020 je letos zaradi aktualnih razmer potekala prek spleta.

Letošnja novost Rektorjeve nagrade je bilo tekmovanje v dveh kategorijah. Prvo kategorijo so predstavljali študentke, študenti in alumne ter alumni, drugo kategorijo pa raziskovalke in raziskovalci. V kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je zmagala omenjena rešitev RF Alert.

Zmagovalno podjetniško skupino s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je pripravila inovacijo RF Alert, sestavljajo Jan Gašpar, Tjaša Jereb, Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj in Tilen Savnik.

 

 KrogSTA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button