Izobraževanje

ŠOS podpira predlagano novelo

ŠOS za jasno zakonsko opredelitev nadzora nad delovanjem študentskih organizacij

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) podpirajo namen predlagane novele zakona o skupnosti študentov. To je v zakonodajni postopek vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz SDS.

Predlogu v ŠOS nasprotujejo v nomotehničnem smislu. Menijo namreč, da ne ureja tematike na pravilen način oz. da je celo v nasprotju z lastno obrazložitvijo. Glede na to bodo predlagali dopolnilo, ki bo bolj točno opredelilo zavezanost nadzoru. Dopolnilo je že bilo usklajeno na posebni delovni skupini oz. takšen je predlog sprememb Levice iz leta 2018.

ŠOS še vedno podpira predlog, ki je nastal v okviru omenjene delovne skupine za pripravo novega zakona. Dotični predlog določa zavezanost k določilom zakonov o javnem naročanju, o dostopu do informacij javnega značaja, o računskem sodišču ter o integriteti in preprečevanju korupcije. Nasprotujejo pa spreminjanju pravne subjektivitete brez razumevanja vseh posledic, ki bi jih takšno spreminjanje prineslo.

Predlagajo, da se ob tem, da je ŠOS oseba javnega prava, z dopolnilom v 3. člen med drugim jasno zapiše, da se to nanaša na nadzor računskega sodišča, zavezanost določilom zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in zakona o javnem naročanju ter na ureditev sistema plač, ki bo primerljiv s sistemom plač v javnem sektorju.

Po predlogu dopolnitev zakona o skupnosti študentov, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v zakonodajni postopek v torek, bi s spremembami dveh členov določili, da je ŠOS pravna oseba javnega prava. Za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev ŠOS pa bi po predlogu skrbelo računsko sodišče.

 

Več o mnenju ŠOS lahko prebereš na spletni strani soum.si.

 

ikona pisec DOSTOP.si, STA
ikona fotograf arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button