Delo

Kdaj je čas, da svoj hobi spremeniš v posel?

In kako poskrbeti, da ne bo trpelo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem?

Vedno več je ljudi, ki svoj hobi spremenijo v posel svojega življenja. Danes ni nič nenavadnega začeti kariero kot podjetnik, hkrati pa ohranjati svojo redno službo za plačilo računov.

Si želiš svoj hobi spremeniti v poklic?

Imaš hobi, ki bi ga rad spremenil v poklic? Se sprašuješ, kdaj je za to primeren čas?

Na žalost ni univerzalnega algoritma, ki bi podal oceno, da je prav zdaj končno čas za ta korak. Vsekakor bo vedno prisoten element tveganja in premagovanje le-tega je (lahko) del nagrade. Toda stvari se je treba lotiti počasi in preudarno. Ena največjih in najpogostejših podjetniških napak je ravno prehiter skok v posel.

Tukaj pa je nekaj nasvetov, ki jim lahko slediš.

1. Počakaj, dokler tvoji prihodki niso stabilni daljše časovno obdobje

En ali dva meseca dobrega delovanja podjetja ti lahko vlijeta podjetniško samozavest, vendar moraš vedeti, da dva meseca nista realni pokazatelj uspešnosti podjetja. Sezonskost lahko spremeni usodo celo že uveljavljenega podjetja in ni nikakršno merilo na dolgi rok. Torej, preden narediš veliki korak, se najprej prepričaj, da je prihodek od tvojega podjetništva stabilen daljše časovno obdobje.

2. Počakaj, dokler si ne zagotoviš prihrankov za nujne primere

Prihrani nekaj denarja za rezervni sklad. Zaželeno je, da sklad za nujne primere pokriva vsaj en mesec stroškov. Potrebuješ namreč dovolj denarja za obvladovanje morebitnih nepričakovanih stroškov, kot je na primer morebitno financiranje novega izdelka ali pa prihod recesije.

3. Počakaj, dokler nimaš trdnega plana B

Prihranki za nujne primere so samo sestavni del plana B. Pomisli: koliko stroškov bi ti bilo prihranjenih v redni službi? In med študijem? Poleg plačanih vseh obveznih socialnih in zdravstvenih prispevkov, verjetno tudi ješ na bone? Vsi ti morda nepredvideni stroški bodo od sedaj naprej tvoja skrb, zato je pomembno, da jih načrtuješ vnaprej.

Pa vso srečo!

 

Mladi podjetnik
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button