DeloKulturaNovice

Po 10 tednih stavke bi se scenaristom lahko pridružili še hollywoodski igralci

Ameriški scenaristi stavkajo že skoraj deset tednov, v sredo zvečer pa bi se jim lahko pridružili še igralci, če njihov sindikat z vodstvom hollywoodskih studiev (AMPTP) ne bo dosegel dogovora o novi kolektivni pogodbi. Člani igralskega sindikata SAG-AFTRA so vodstvo za stavko že pooblastili.

Zahtevajo večji delež od zaslužka filmov

Stavka scenaristov, ki so člani sindikata Screenwriters Guild (WGA), se je začela 2. maja in je neprijetno presenetila predvsem televizijske gledalce, ki so ostali brez svojih priljubljenih komičnih in drugih oddaj in morajo namesto svežih vsebin gledati ponovitve.

Igralci in scenaristi so nazadnje skupaj stavkali leta 1960, ko je igralski ceh vodil kasnejši predsednik ZDA Ronald Reagan. Scenaristi so stavkali od januarja 1960 skupaj 148 dni, igralci pa od 7. marca do 18. aprila istega leta. Šlo je predvsem kot vedno prej in kasneje za večji delež od zaslužka filmov in oddaj.

Hollywoodski sindikati uprizarjajo stavke od leta 1936, večinoma pa jih vodijo scenaristi, ki so v industriji glede na njihov prispevek najslabše plačani. Ponavadi je do stavk prišlo skupaj s tehnološkim napredkom. Nekoč so bile to zahteve po večjem deležu od prodaje videokaset ali DVD-jev, sedaj gre za predvajanje vsebin na internetu.

Igralci so nazadnje stavkali leta 1980 zaradi deležev od prodaje videokaset in televizijskih pravic, scenaristi pa 100 dni v letih 2007 in 2008 zaradi predvajanja vsebin na spletu.

V letih 2008-2009, ko so bili igralci nazadnje pripravljeni stavkati, je bil njihov sindikat razdeljen. Igralce sta zastopali dve skupini – SAG in AFTRA, ki sta bili razdeljeni po notranjih frakcijah. Leta 2012 sta se obe skupini združili v SAG-AFTRA.

Za jasna pravila o uporabi umetne inteligence

Obe ustvarjalni panogi trpita zaradi dejstva, da nastaja vse več filmov in serij, vendar se proračuni zmanjšujejo, serije pa pogosto nastajajo z manjšim številom epizod na sezono. Poleg tega ponovitve na ponudnikih pretočnih vsebin ustvarjalcem v nasprotju s televizijo prinašajo nižje honorarje, ki niso odvisni od gledanosti.

SAG-AFTRA je v izjavi tudi navedel, da obstaja vse večja možnost, da bi animirani liki umetne inteligence lahko zavajajoče posnemali igro ljudi, kar predstavlja resnično in neposredno grožnjo za igralce. Zato si SAG-AFTRA med drugim prizadeva za več denarja in jasna pravila o uporabi umetne inteligence, ki predstavlja radikalno spremembo tehnologije.

SAG-AFTRA ima več kot 160.000 članov, med katerimi so filmski in televizijski igralci, kaskaderji, televizijski novinarji in voditelji. Čeprav bi stavka prizadela le igralce in igralke v serijah in filmih, pa bi produkcija brez njih obstala. Za stavko je 7. junija glasovalo 98 odstotkov od 65.000 članov sindikata, ki so glasovali.

Kakšne so posledice stavke?

Zaradi pogajanj, ki še potekajo, so nekatera produkcijska podjetja že preložila napovedane premiere filmov. Med njimi so novi Marvelovi filmi o super-junakih Captain America ali Blade, Disneyjeva igrana priredba animirane uspešnice Moana in načrtovana nadaljevanja filma Avatar. Ker pa imajo filmi dolg produkcijski in marketinški čas, se posledice stavke verjetno ne bodo čutile prej kot v nekaj mesecih.

Po drugi strani pa je zaradi stavke scenaristov že ustavljeno pisanje številnih televizijskih serij. Njihov sindikat WGA je že prejel tudi podporo delavcev na prizoriščih snemanja, tako da serije, kot sta Stranger Things ali Yellow Jackets, trenutno ne nastajajo.

V LA-ju stavkajo tudi hotelski delavci

Los Angeles pa že močno čuti tudi stavko hotelskih delavcev, ki se je v 21 hotelih mesta in okrožja Orange začela čez praznik 4. julija. To je bil le prvi val, v ponedeljek pa je ostalo doma še dodatnih več tisoč delavcev, ki zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. Prizadeti so bili hoteli blizu letališča Los Angeles in številni drugi.

Delavci zahtevajo povišanje plač za pet dolarjev na uro, saj si večina več ne more privoščiti plačila najemnin s plačo nižjo od 20 dolarjev na uro. Živijo lahko le v revnejših predmestjih z najemnino okrog 2000 dolarjev na mesec, pri čemer se morajo potem od tam voziti v službe.

Združenje hotelirjev na stavkovne zahteve še ne odgovarja, razen da kritizira delavce, ker da slabšajo ugled Los Angelesa.

Kolektivna pogodba za 60 hotelskih podjetij na jugu Kalifornije, kjer 15.000 delavcev zastopa njihov sindikat, je potekla konec junija.

Razen višjih plač zaposleni zahtevajo tudi povečanje zaposlovanja za zmanjšanje obremenitev, nadaljevanje zdravstvenega zavarovanja in pokojnin ter avtomatično digitalno plačevanje napitnin.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button