Kultura

V soboto so že desetič podelili ZIZ nagrade

V soboto so v Sodnem stolpu podelili ZIZ nagrade najzaslužnejšim na mariborski alternativni gledališki sceni. Jubilejna 10. Gala podelitev ZIZ nagrad je bila češnja na torti 5. ZIZ festivala - dnevov mariborske alternativne gledališke scene, ki ga je Društvo ZIZ organiziralo v koprodukciji z Narodnim domom Maribor - Vetrinjski dvor in MKC Maribor, festival se je zaključil v nedeljo s plesno predstavo Iz delcev.

Prireditev je bila kombinacija novih in točk minulih podelitev ZIZ nagrad. K sodelovanju je ZIZ povabil podeljevalce nagrad preteklih sezon, videli smo lahko nekaj “best of” trenutkov desetih let Gale ZIZ, celotni večer pa je povezovala tematika razprodaje (“sell-out”). Nastopili so Eva Nađ, Jan Franc Podbrežnik, Barbara Polajnar, Tomaž Podbevšek, Simon Žlahtič, Tom Veber, Andrej Vršič, Alja Jeršič in Ankica Radivojević.

ZIZ nagrado za provokativno predstavo je prejela Anja Bezlova za predstavo Futraj moj ego #2 (Anja Bezlova, KD Priden možic, ZIZ), ZIZ nagrado za predstavo Je že konec? (Moment, Lutkovno gledališče Maribor), ZIZ nagrado za režijo kolektiv REAKTOR za predstavo Krik: Vrzeli, ZIZ nagrado za igro Kaja Petrovič (Krik: Vrzeli, ZIZ, KUD Transformator, AGRFT), ZIZ nagrado za franšizo je prejela predstava Heroj 4.0 – Business as Usual (Moment, Glej), ZIZ nagrado za avtorski tekst Luka Piletič za predstavo Pod kontrolo (Via Negativa, Moment), ZIZ nagrado za animiran plesni duet sta prejela Uroš Kaurin in malokolesna vrata oziroma Vito Weis. Nagrado, imenovano FUCKING HELL, TA MLADOST! je prejela predstava še neznano: Fucking hell (Nagib), ZIZ nagrado za egotripovsko predstavo je dobil Simon Šerbinek za Kriplov zagovor (KUD Borza, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo paraplegikov Podravja).

Prestižno nagrado ZIZ prstan za dolgoletno podporo kolektivu ZIZ je prejel mariborski kulturni producent Marko Brumen.

marko Brumen, ziz festival
Marko Brumen, prejemnik ZIZ prstana.

Na festivalu tudi fotografiranje za tradicionalni ZIZ koledar

Na festivalu so pofotografirali tudi prsi zainteresiranih sobork in soborcev za enakost prsnih bradavic in spolov, ki bodo ustvarile ZIZ koledar 2024. Tema svežega koledarja bo, kot je bila to tudi tema Gale ZIZ, »sell out« oziroma razprodaja, kar bo grafično upodobila Viivitarik. Koledar bo na voljo decembra, z njim pa želijo detabuizirati prsi in desenzacionalizirati goloto ter telesa.

Organizatorji ZIZ festivala se zahvaljujejo soorganizatorjem Moment, KD Priden možic, KUD Banda Ferdamana, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, financerju Mestni občini Maribor ter radodarnim podpornikom festivala: Hostlu Pekarna, Mr. Falaflu, La Pizzerii, Fudu, Hiši kruha, Isabelli, Okrepčevalnici Šiš, Gledališki kavarni in Mariborski kolesarski mreži.

Kulturno umetniško društvo ZIZ ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije in Gala podelitev ZIZ nagrad prireja da bi osvetlil pozicijo alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Ta se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališke publike, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov.

ZIZ festival
ZIZ nagrade

Društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deseksualizacija prsi in teles.

ZIZ festival / AN
Gregor Salobir

Sorodni članki

Back to top button