SpekterZdravje

2 minuti antarktične komore

Med tekmovalnim obdobjem na dan, ko nimamo treninga, s soigralkami pogosto zaidemo v savno. Visoka temperatura poskrbi za dobro regeneracijo, sprosti naše telo in ga pripravi na nov teden.

V končnici finala pa so si tekme sledile vsak tretji dan, zato smo se v želji po hitrem okrevanju podale kar v krio savno.

“Kryos” – hladen, mrzel

Ob omembi besede savna nas večina najverjetneje najprej pomisli na potenje v majhnem vročem prostoru. Krio savna pa je ravno nasprotje. Beseda izhaja iz grščine, kryos namreč pomeni hladen, mrzel. Najdemo jo tudi v SSKJ2, kjer je zapisana kot prvi del zloženk ter se nanaša na zelo nizko temperaturo.

To pa ne pomeni -3 °C ali -10 °C, temveč od ekstremnih -140 °C do -190 °C. V njej zato nismo 20 minut, temveč zgolj 2 do 3 minute. Je preprosta, hitra in učinkovita naprava za obdelavo celega telesa razen glave. Telo pa tako nizko temperaturo zaradi suhega zraka zazna precej drugače, kot bi jo v realnih razmerah.

Krio komora, kot se ji tudi pogosteje reče, po vašem vstopu s pomočjo tekočega dušika ohladi zrak na želeno temperaturo. Terapija navsezadnje zato sploh ni neprijetna, ravno nasprotno. Ko se po koncu terapije oblečemo v topla oblačila, takoj začutimo občutek svežine, novo energijo in zadovoljstvo. Učinki savne pa na telo vplivajo še naslednji 6-8 ur. Kaj se z našim telesom pravzaprav dogaja tisti dve minuti?

Boj proti mlečni kislini

Tovrstno terapijo najpogosteje uporabljajo tako rekreativni kot seveda vrhunski športniki. Vsi namreč vedo, da trening brez dobre regeneracije ni najbolj učinkovit. Po vsaki vadbi se v mišicah namreč nabere mlečna kislina, ki povzroča njihovo bolečino in krče. Vse do danes so športniki mišice zato hladili z ledom in ledenimi kopelmi, s krio savno pa lahko to sedaj dosežejo bolj preprosto, hitreje, udobneje in tudi učinkoviteje.

Na sredisce-vitalis.si poudarjajo, da je pri športnikih hitrejši tudi napredek, saj se intenzivnost vadbe lahko hitreje zveča. Hkrati zmanjšuje zakasnelo mišično bolečino oziroma “muskelfiber” ter pospeši okrevanje po poškodbah. Tekmovalci v velikih športnih klubih krio savno uporabljajo tudi do štirikrat na teden oziroma po vsakem napornejšem treningu.

V Sloveniji jo uporabljajo vodilni nogometni klubi, NK Domžale, NK Olimpija in seveda NK Maribor, ki je v končnici fanala v svojo komoro sprejel tudi nas, odbojkarice Nove KBM Branik. Na siol.net pa v članku navajajo, da je metoda izjemno priljubljena tudi v drugih športih, uporabljajo jo taekwondoist Ivan Trajkovič, smučar Boštjan Kline, atletinja Sabina Veit, tenisač Blaž Rola in mnogi drugi.

Boj proti celulitu

Uporaba krio savne ni namenjena zgolj športnikom, saj pripomore tudi k zdravju ter lajša bolečine v mišicah in sklepih, kjer hkrati zavira in ustavlja vnetne procese. V telesu namreč spodbudi izločanje endorfinov in noradrenalina, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko, zato se po več zaporednih obiskih simptomi tudi drastično zmanjšajo. Pozitivno vpliva pri težavah z artrozo, artritisom in luskavico, medtem ko terapija po poškodbah in operativnih posegih pospeši celjenje in zmanjšuje otekline, zapisujejo na Sportclub.si.

Krio savna pa pripomore tudi k oblikovanju telesa in izgubi prekomerne telesne teže, saj pospeši metabolizem, kar pomeni, da telo v tistih dveh minutah porabi tudi veliko kalorij. Prav tako se pospeši krvni obtok, ki vsaki zdravi celici nato dostavi veliko hranilnih snovi in kisika. Terapija se navsezadnje bori tudi proti celulitu, ki ga ob več obiskih zmanjšuje ter upočasnjuje njegov nastanek. Ob rednih obiskih vam učvrsti tudi kožo, poveča njeno elastičnost in preprečuje gube.

Zmaga na celi črti

Krio savna je skupaj z redno vadbo in zdravo prehrano zelo učinkovita, ob tem pa tudi pospešuje oblikovanje telesa. Na splošno izboljšuje celotno delovanje našega telesa in nima negativnih stranskih učinkov. Ker omogoča sprostitev celotnega telesa, odpravlja tudi težave z nespečnostjo, so še zapisali na medeya-regeneracija.si.

Število centrov s krio komoro v Sloveniji narašča, prav tako tudi njena priljubljenost. Edini stranski učinek je boleča glava, kadar pride do omembe ceno terapije, ki je ob rednih obiskih za študentski žep precej visoka. Tako za zdravje kot tudi lepoto lahko poskrbite na kakšen drug način, a vsake toliko ne bo škodilo zaviti tudi v antarktično komoro.

 

ikona pisec Nika BLAGNE
ikona fotograf Miha VIDRIH

Sorodni članki

Back to top button