Kultura

Danes prihaja prvi Maribor Art Walk, ki predstavlja sodobno umetnost mesta

V okviru prve izvedbe dogodka Maribor Art Walk bo danes več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu na široko odprlo svoja vrata obiskovalcem in obiskovalkam. Poleg brezplačnih ogledov bodo na posameznih prizoriščih odprli razstave in ponudili vodstva po njih, potekali bodo različni pogovori in drugi dogodki. Možen bo tudi nakup umetnin.

Maribor Art Walk organizirajo Umetnostna galerija Maribor (UGM), Lutkovno gledališče Maribor (LGM), studio Trampolin in galerija Tkalka v sodelovanju z zasebnimi, nevladnimi in javnimi umetniškimi prizorišči v Mariboru.

Pobudo za takšen dogodek, kakršni so v večjih mestih že stalnica, je dalo lutkovno gledališče. “Zdi se nam fino, da se znotraj mesta povezujemo in da se tudi Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti pridružimo prostorom, kjer gostuje ali domuje odlična sodobna vizualna umetnost,” je povedala predstavnica LGM Špela Hren Juhart.

V UGM po besedah kustosa Jureta Kirbiša opažajo, da akcije popularizacije programa muzejev in galerij, kot so Poletna muzejska noč in Ta veseli dan kulture, zelo dobro delujejo. “Za sodobno umetnost pa doslej nismo imeli takega formata, ni neke vseslovenske pobude za to,” je pojasnil.

Pridruži se tudi ti

Maribor Art Walk bo potekal med 16. in 22. uro, obiskovalci pa se lahko v tem času pridružijo dogajanju kadarkoli in kjerkoli želijo.

Takšni dogodki po besedah Tine Gerlec iz galerije Tkalka nudijo dober vpogled v aktualno umetniško dogajanje, posamezniku pa omogočijo tudi srečanje z različnimi umetniškimi praksami.

Občinstvo posameznih prizorišč se premeša, javnost pa tako dobi dostop tudi do manj javno dostopnih akterjev na ustvarjalni sceni v mestu. Takšen primer je kreativni studio Trampolin, katerega ustanovitelja sta Andrija Šulić in Nenad Cizl. “Super nam je, da se na ta način odpremo, da pridejo ljudje, predvsem mladi, in morda celo začnejo negovati željo, da bi delali v takem studiu, v takem mestu, ne pa da hodijo v Gradec, Zagreb ali še kam drugam. Tudi v tem mestu namreč znamo delati dobre stvari,” je povedal direktor podjetja Tine Lugarič.

Urnik prvega Maribor Art Walka lahko najdeš tukaj.

STA
UGM

Sorodni članki

Back to top button