KulturaPotovanjePrehrana

Jaz pa pojdem… na Erasmus International Dinner, da okusim svet!

Vsakoletni Erasmus International Dinner v dvorani Štuka združi tako domače kot tuje študente. V študentski dnevni sobi je bilo tokrat znova mogoče okusiti jedi iz širne Evrope in doživeti pravo kulinarično popotovanje.

Erasmus študenti so znova napolnili Maribor. S seboj so pripeljali tudi svojo kulturo, da nam v študentskih domovih ne bo preveč dolgčas. Včeraj pa so se zbrali v Štukovi dvorani, da bi svoje jedi predstavili širnemu svetu slovenskih (in seveda ostalih tujih) študentov.

Kozarček za dobrodošlico

Ni Erasmus International Dinner, če ni pijače in jedače – sploh tiste prve. Kdorkoli se je na sončno četrtkovo popoldne odpravil v študentsko dnevno sobo (znano tudi pod imenom Štuk), je lahko okusil in popil številne dobrote, ki so jih pripravili študenti širom Evrope. Pri Poljakih je bilo mogoče poskusiti vodko z mlekom (da, prav si prebral, bila je zelo okusna), medtem ko so Španci točili zmeraj dobrodošlo sangrio.

Poljska tržnica je ponudila številne dobrote, med njimi tudi edinstveno vodko z mlekom.

Nekaj za pod zob, prosim!

Ni skrivnost, da znajo Erasmus študenti precej dobro kuhati. Tudi ta večer je bilo mogoče poskusiti vse, od sladkega do slanega. Slovaki so poleg svojih dobrot zastopali tudi svoje sosede Čehe, kjer je bilo mogoče poskusiti sladko marlenko ali pa posebne vrste sira. Tega predvsem ni manjkalo tudi pri Francozih, kjer je pošel kot za šalo. Španci pa so stregli svoje znane tortilje, ki jih nisi dobil, če besede nisi pravilno naglasil.

Slovaško-češka stojnica je ponujala obilico dobrot, tako sladkih kot slanih. Med njimi je najbolj znana marlenka, malo manj znana pa je posebna vrsta sira.

Kdor ne pleše ni Sloven’c

Brez skrbi, slovenska kultura je bila odlično zastopana. Poleg svoje stojnice, ki je ponujala borovničke, špricer, pršut in Gorenjko, so bili Erasmus študenti priča tudi slovenski kulturi plesa. Akademska folklorna skupina Študent se je zavrtela popolnoma po slovensko in s tem občinstvo pripeljala korak bližje naši kulturi. Korake pa so lahko preizkusili tudi Erasmus študenti, ki so lahko sodelovali v tekmovanju v “rejzl polki”. S podajanjem klobuka z glave na glavo si je zmagovalec lahko prislužil lepo nagrado.

“Rejzl polka”, kot jo imenujejo na Goričkem, je zasidrana v slovenski plesni kulturi. Njene korake so odplesali člani Akademske folklorne skupine Študent.

Zima se približuje, a jo letos želimo odgnati čim prej

No, ne bi bila prava slovenska izkušnja, če ne bi na prizorišče pricingljali tudi kurenti. Sicer letni čas zanje še ni pravi, a se priložnosti, da študenti iz tujine izkusijo delček slovenske kulture, ni bilo mogoče upreti. Po končanih formalnostih in jedeh, ki so kaj hitro čudežno izginile, brez da bi jih bilo potrebno posebej pospravljati, pa je vse študente čakal še dolg večer na plesišču Štuka.

Ne bi bila slovenska zabava brez obiska kurentov. Ti pa so letos prišli poskrbet, da bo zima čim krajša in čim toplejša.

Celotna fotogalerija je dostopna tukaj.

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button