TehnologijaZnanost

Prve slike evropskega teleskopa Evklid prikazujejo posredne dokaze o obstoju temne snovi

Včeraj so bile objavljene prve slike vesolja, ki jih je posnel evropski teleskop Evklid, je sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Slike med drugim prikazujejo nebulo oziroma meglico še nikoli prej videne galaksije, podobno konjski glavi, in celo posredne dokaze o obstoju temne snovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evklid je prve slike z več kot milijon kilometrov oddaljene točke od Zemlje posnel konec julija, mesec dni po izstrelitvi.

Strokovnjaki ESA se nadejajo, da bodo z njegovo pomočjo lahko raziskovali temno snov in temno energijo v vesolju. To naj bi dosegli s kartiranjem tretjine neba oziroma dveh milijard galaksij in vzpostavitvijo zemljevida vesolja.

Vodja ESA Josef Aschbacher je ob objavi prvih fotografij, ki jih je posnel Evklid, dejal, da so te veličastne in da vzbujajo strahospoštovanje. Po njegovih besedah ljudi opominjajo, zakaj se je pomembno odpraviti v vesolje in izvedeti več o njegovih skrivnostih.

Evklid je med drugim posnel del znamenitega ozvezdja Orion ter več spiralnih in t. i. nepravilnih galaksij. Po mnenju Reneja Laureijsa, ki sodeluje pri projektu, je najbolj vznemirljiva slika skupka galaksij Perzej, med katerimi nekaterih ESA ni še nikoli videla, saj so od Zemlje oddaljene tudi po deset milijard svetlobnih let.

Teleskop Evklid, poimenovan po starogrškemu očetu geometrije, se od drugih teleskopov razlikuje po tem, da lahko zajeme zelo široko vidno polje. V primerjavi z njim slavni teleskop James Webb vesolje gleda skozi iglo, je pojasnil Jean-Charles Cuillandre, ki prav tako sodeluje pri projektu.

STA
ESA

Sorodni članki

Back to top button