Znanost

Med Nobelovimi nagrajenci vse več žensk

Z nagrajenci za ekonomijo se je zaključila razglasitev vseh letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad. Te ostajajo moški svet, vendar pa jih predvsem pri nagradah za znanstvene dosežke vse pogosteje dobivajo tudi ženske. Letos so med Nobelovimi nagrajenci štiri.

Med letošnjimi nagrajenkami je Američanka Andrea Ghez, ki si bo Nobelovo nagrado za fiziko razdelila z Britancem Rogerjem Penrosom in Nemcem Reinhardom Genzlom. Dobili so jo za svoja odkritja o črnih luknjah. Med 216 Nobelovimi nagrajenci za fiziko so vključno z Ghezovo zgolj štiri ženske oziroma 1,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado za kemijo medtem letos prejmeta Francozinja Emmanuelle Charpentier in Američanka Jennifer Doudna za razvoj metode genskega inženiringa crispr-cas9. Letos se je šele tretjič v zgodovini podeljevanja te nagrade zgodilo, da jo je prejela ženska ali same ženske.

Pred tem je to uspelo le Francozinji poljskega rodu Marie Curie leta 1911, ki je leta 1903 prejela tudi nagrado za fiziko, in Britanki Dorothy Crowfoot Hodgkin leta 1964. Med dosedanjimi 186 Nobelovimi nagrajenci za kemijo je sicer sedem žensk.

Od leta 1901 je Nobelova nagrada prišla v roke le 58 ženskam

Moški prevladujejo tudi pri nagradi za medicino, pri kateri je med 222 nagrajenci 12 žensk, kar pomeni 5,4 odstotka. To velja tudi za nagrado za ekonomijo, ki jo podeljujejo od leta 1969. Med 86 nagrajenci sta dve ženski ali 2,3 odstotka.

Nekoliko večji delež žensk je med nagrajenci za mir. Ob neupoštevanju nagrad, ki so jih prejele institucije, znaša 15,9 odstotka. Med 107 posamezniki, ki jo jih prejeli, je 17 žensk.

Podobno velja za literaturo, kjer je med 117 dosedanjimi nagrajenci 16 žensk, kar pomeni 13,7 odstotka vseh nagrajencev. Ženska Nobelovo nagrado za literaturo prejme tudi letos. To je Američanka Louise Glück.

Odkar so leta 1901 začeli podeljevati Nobelove nagrade, jih je prejelo 58 žensk. To je 6,2 odstotka od 934 nagrajencev, pri čemer niso upoštevane institucije, kažejo podatki AFP.

Skozi desetletja se delež žensk povečuje. V zadnjem desetletju znaša 11,1 odstotka, potem ko je v prvem desetletju tega stoletja znašal 9,2 odstotka. V prvem desetletju 20. stoletja je bilo med nagrajenci 5,4 odstotka žensk, desetletje kasneje pa 2,6 odstotka. V 50. letih prejšnjega stoletja je ni dobila niti ena.

Podobno kot velja za nagrade, so tudi Nobelovi odbori, ki jih podeljujejo, večinoma sestavljeni iz moških. Ženske zasedajo manj kot četrtino mest v njih.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button