Znanost

Internet ubija sive celice, ki so namenjene koncentraciji

Ideja, da internet škoduje našim možganom, nikakor ni nova.

Mednarodna skupina raziskovalcev je v reviji Word Psychiatry objavila poročilo o tem, kako internet, v kolikor ga uporabljamo pogosto, povzroča akutne in trajne možganske spremembe, zlasti na predelih, odgovornih za kognitivne aktivnosti. To na primer pomeni, da lahko raba družbenih medijev vpliva na vse od našega spomina, in sposobnosti koncentracije do tega, kako družabno se počutimo.

Internet vpliva na številne možganske funkcije

Se sliši znano? Ideja, da nas internet spreminja v hordo nečloveških, raztresenih zombijev, je bila v preteklih dveh desetletjih predmet številnih razmišljanj. Nemalo psiholoških, psihiatričnih in nevroznanstvenih raziskav je stremelo k potrditvi te ideje. Prav to pa je storilo omenjeno poročilo. “Glavne ugotovitve poročila so, da lahko visoka stopnja uporabe interneta resnično vpliva na številne funkcije možganov,” je v izjavi za javnost pojasnil Joseph Firth, višji raziskovalec na NICM-jevem raziskovalnem inštitutu v zahodnem Sydneyu in častni raziskovalec na Univerzi v Manchestru. “Neomejen tok pozivov in obvestil iz interneta nas sili k nenehnemu zadrževanju razpršene pozornosti – kar lahko nato zmanjša našo sposobnost ohranjanja koncentracije na eno samo nalogo.” 

internet, koncentracija, spomin, kognitivnost, družabnost, družabno življenje, družbena omrežja
Ne le na koncentracijo, internet negativno vpliva tudi na našo potrebo po družabnosti.

Ugotovitve podpira tudi raziskava iz leta 2016. Ugotavlja, da mlajši ljudje, ki se prepustijo multimedijski večopravilnosti, potrebujejo več kognitivnega napora za ohranjanje koncentracije. Visoka stopnja uporabe interneta je bila povezana tudi z zmanjšanim številom sivih celic v prefrontalnih regijah, povezanih s koncentracijo.

Internetna higiena je nujna

Avtorji nedavne študije pa so tudi opozorili, da ne gre le za vprašanje koncentracije. Raba interneta negativno vpliva tudi na naš spomin in družabnost, čeprav pojav še ni povsem razumljen. “Glede na to, da imamo zdaj večino svetovnih podatkov na dosegu roke, lahko možgani morda začnejo spreminjati način njihovega shranjevanja,” je v izjavi še pojasnil Frith. Pojasnil je tudi vpliv interneta na naše družabno življenje. “Jasno je, da je internet drastično spremenil priložnost za družbene interakcije in kontekst, v katerih se lahko zgodijo družbeni odnosi.”

internet, koncentracija, spomin, kognitivnost, družabnost, družabno življenje, družbena omrežja
Pred spanjem se odpovej telefonu.

Avtorji študije med načini za blaženje škodljivih učinkov interneta predlagajo vaje pozornosti in tehnike “internetne higiene”. Vključujejo denimo zmanjšanje večopravilnosti na spletu, konec nenehnega preverjanja družbenih omrežij in omejitev večernega brskanja po spletu.

 

 Dostop.si / KA
 Unsplash

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button