Delo

Kako se obleči za različne vrste razgovorov

Velik del zaposlitve je prvi dober vtis, velik del dobrega vtisa pa je, kako se oblečeš za intervju. Toda oblačenje za razgovor je veliko bolj zapleteno kot nekoč. Različne panoge imajo namreč različna pričakovanja o tem, kako naj se oblačijo zaposleni. Ustrezni kodeks oblačenja se lahko razlikuje glede na panogo, podjetje in lokacijo.

Predstavljaj si, da greš na razgovor v podjetje, kjer nihče nikoli ne nosi obleke – niti izvršni direktor. Bi se za to priložnost še vedno oblekel formalno ali bi ubral bolj “sproščen” slog? Če se vselej odločiš za bolj neformalen videz, kako bi poskrbel, da boš še vedno videti profesionalno in spoštljivo? Beri naprej in delili bomo nekaj uporabnih nasvetov.

Če si v dvomu, se malo bolj uredi

Kodeksi oblačenja so različni. Na primer, v nekem programerskem podjetju bi se lahko zmrdovali nad nekom, ki se oblači preveč formalno. Na drugi strani bi se v odvetniški družbi lahko zgražali nad nekom, ki bi se oblekel preveč vsakdanje. Preden se prijaviš na razgovor je torej pomembno, da dobiš občutek o korporativni kulturi in se prepričaš, katera oblačila bi bila bolj primerna.

Če pa si glede izbire oblačila še vedno v dilemi, se vseeno raje odloči za bolj formalen videz. Ne glede na to, kaj nosijo vsi drugi v podjetju, je pomembno, da se na razgovoru prikažeš v svoji najboljši luči. Kandidat, oblečen v obleko in kravato ali obleko in pete, bo namreč naredil boljši vtis kot kandidat, ki je oblečen v kavbojke in superge.

Kako se obleči za korporativni intervju

Če se pogajaš o zaposlitvi na področju tradicionalnih panog, kot so finance, bančništvo ali zavarovanje, se raje odloči za bolj formalno poslovni videz. Na splošno to pomeni moško obleko in kravato ter hlače, ali krilo in bluzo za ženske. Ključno je najti oblačila, ki so čista, profesionalna in primerna za podjetje, s katerim se dogovarjaš.

Kako se obleči za bolj ležeren intervju

Kadar je delovno mesto ali služba manj uradna, je lahko kodeks oblačenja lahko bolj sproščen. Če nisi čisto prepričan, je povsem sprejemljivo, da se o tem pozanimate pri osebi, s katero načrtujete razgovor. Vendar pa v vsakem primeru ni sprejemljivo, da se oblečeš preveč neurejeno. Nekaj okvirnih nasvetov pa te čaka v nadaljevanju.

  • “Sproščeno” poslovno: To pomeni, da lahko pustiš formalno obleko doma, vendar pa vseeno počakaj s kavbojkami. Sproščeno poslovni kodeks oblačenja pomeni, da oblačila bolj primerna za v fitnes niso ravno najbolj optimalna izbira.
  • Start-up sproščeno: Kavbojke so OK izbira za prvi razgovor, vseeno pa se prepričaj, da so čiste in brez lukenj. Tvoj cilj je, da nosiš kavbojke v “stilu” in ne, da izpadeš neurejen. Še vedno pa velja, da se vseeno oblečeš malenkost bolj urejeno kakor osebe, ki so že zaposlene.
  • Ko ni kodeksa oblačenja? Kadar ni pravega kodeksa oblačenja, bodi profesionalen in se potrudi do poslovnih priložnostnih.

Na koncu dneva pa je pomembno, da si vzameš dovolj časa za premislek o tem, katero oblačilo bo za določeni razgovor najbolj primerno ter s katerim boš naredili kar najboljši vtis. Oblačila pripravi že noč prej, zato da ti na dan intervjuja ne zmanjka časa ali pa po nepotrebnem povzroča dodaten stres. Prav tako dan prej pripravi in očisti tudi čevlje. Pred začetkom intervjuja se prepričaj, da se ti oblačilo pravilno in lepo prilega. Ko je vse na mestu tako kot mora biti je čas, da svoj razgovor totalno razturaš!

 

 talentiran.si
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button