DeloGlasbaIzobraževanje

Kakšno glasbo moraš poslušati, da povečaš svojo produktivnost?

Med delom in učenjem ogromno motečih dejavnikov znižuje učinkovitost. Na srečo glasba pomaga zmanjšati moč motečih elementov, kar ne bi potrdili le ljudje, ki ob delu radi poslušajo glasbo, pač pa se s tem strinjajo tudi številne raziskave. Kakšna glasba torej povečuje produktivnost ob delu?

Če ne boš izbral primerne glasbe, ima ta lahko tudi nasprotni učinek. Delo seveda ne bo učinkovitejše, če boš poslušal glasbo, ki jo sovražiš, a prav tako ne bo učinkovitejše, če si boš vrtel svoje najljubše hite. Kakšna glasba je torej najprimernejša za spremstvo ob delu, da tvoja produktivnost ne bo trpela?

Glasba, ki vključuje zvoke iz narave

Raziskovalci so ugotovili, da zvoki iz narave zvišujejo dobro razpoloženje in osredotočenost na delo. Zvoki narave prikrijejo zvoke razumljivega govora, ki motijo koncentracijo, pomagajo k večji zbranosti in povečujejo splošno zadovoljstvo med delom. V raziskavi so uporabili zvoke gorskih potokov, ki so vsebovali dovolj naključnih zvokov, da niso motili raziskovanih oseb.

Glasba, v kateri uživaš…

Poslušanje glasbe, v kateri uživaš, vodi k boljšemu počutju. Raziskovalci iz univerze v Miamiju so odkrili, da osebe, ki poslušajo glasbo, v kateri uživajo, hitreje dokončajo svoje naloge in so boljše pri pridobivanju dobrih idej, saj glasba pomaga k dobremu razpoloženju.

…toda ne uživate preveč

Druga raziskava iz Univerze v Tajvanu je razkrila, da je najboljša glasba tista, do katere nimaš močnih občutkov. Glasba, ki jo osebe niso marale, se je izkazala za manj motečo kot tista, ob kateri so uživali.

Glasba brez besedil

Besede motijo vaše delo in produktivnost. Glede na raziskavo iz podjetja Cambridge Sound Management zvok v ozadju na splošno ne vpliva na zmanjšanje produktivnosti. Glaven krivec za to so besede, ki te med delom ali učenjem prisilijo na to, da se osredotočaš na njihov pomen.

Glasba s hitrejšim ritmom

Različne raziskave so pokazale, da so osebe, ki poslušajo glasbo s živahnejšim tempom, produktivnejše. Popularna izbira za to je baročna glasba, za katero se je izkazalo, da izboljšuje učinkovitost pri delu in dviguje dobro razpoloženje. Tempo hkrati ne sme biti prehiter. Najbolj idealen tempo naj bi bil s 60 biti na minuto. Tak tempo najbolj izrazito zmanjšuje stres in povečuje občutek sproščenosti.

Glasba z zmerno jakostjo

Raziskovalci iz univerz v Illinoisu, Vancouvru in Virginije so ugotovili, da je zmerna jakost glasbe najboljša za kreativno razmišljanje. Čeprav naj bi tudi glasna glasba spodbujala abstraktno razmišljanje, pa hkrati zmanjšuje sposobnost možganov pri obdelavi podatkov.

Mladi podjetnik
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button