Glasba

Free(d) Britney: Britney Spears dokončno osvobojena

Britney Spears se je končno rešila trinajst let dolgega skrbništva, ki ga je nad njo imel njen oče. Pop princeska je po letih manipulacije z njenim denarjem, zasebnim življenjem in zdravjem končno zadihala kot svobodna ženska. #FreeBritney se je začel kot skoraj že ekstremistično aktivistično gibanje, a oboževalci se niso motili. Britney je morala biti osvobojena.

Britney Spears, ameriški pop fenomen, je marsikomu izmed nas v otroštvu in rani mladosti predstavljal sinonim za popolnost, mladostno razigranost in talent. Simpatična blondinka, ki je poskrbela za nešteto nepozabnih hitov, se nam je v srca zasidrala s svojimi ikoničnimi videospoti, vlogami v filmih in plesnimi točkami med nastopi. Kdo se vsaj občasno ne spomni kultnega nastopa s pitonom ali strastnega poljuba z Madonno?

Britney Spears je v oddaji The Mickey Mouse Club zaslovela že kot otrok, pri svojih 18-ih pa je izdala prvi album …Baby One More Time, ki je še danes med prvimi 50 najbolj prodajanimi albumi vseh časov.

Na obrazu zaigran nasmeh, v ozadju pa poraz za porazom

V njenih očeh pa so oboževalci že nekaj časa opažali, da stvari le niso tako bleščeče. Po zloglasnem živčnem zlomu, ki ga je doživela leta 2007, so ji odvzeli skrbništvo nad otroki. Sledilo je psihiatrično zdravljenje, nato pa navidezno vračanje na stare tirnice. Kljub, temu, da je navzven spet vse izgledalo pravljično – tudi takrat je izdajala glasbo, nastopala in izdajala dišave – pa najbolj strastnim oboževalcem slika ni delovala prav nič popolna.

Britney se je po težavah z duševnim zdravjem namreč znašla pod skrbništvom svojega očeta, Jaimeja Spearsa. Ta je nadzoroval praktično vse, kar se je nadzorovati dalo. Britney pri nekajintridesetih na primer ni smela odločati o videvanju svojih sinov ali ponovni poroki. Izbire ni mela niti pri izbiri svoje kontracepcije. Prav tako pa je pod prisilo morala jemati ostala zdravila in izvajati koncerte.

V skladu z lokalnimi zakoni lahko sodnik imenuje posameznika ali organizacijo, da ta skrbi za drugo odraslo osebo, za katero se šteje, da ni sposobna skrbeti zase ali upravljati lastnih financ. V primeru Britney je bilo skrbništvo razdeljeno na dva dela: na skrbništvo njenega premoženja in nje kot osebe.

Podrobnosti skrbništva so bile znane samo redkim, kar se je spremenilo s trenutkom, ko je Britney zaprosila, da se deli pogojev objavijo javno. Nekje v tem času je tudi prvič javno izkazala podporo in hvaležnost gibanju #FreeBritney. To je že od leta 2019 opozarjalo na neutemeljenost skrbništva in da je pevka praktično ujetnica svojega očeta.

Poleti 2021 je Britney na sodišču javno pričala o zlorabi, ki so jo izvajali nad njo. Jasno je zahtevala, da očeta kot skrbnika nadomesti nekdo drug. To se je začasno res zgodilo, a sledilo je še nekaj veliko boljšega.

V naslednjih mesecih je sodišču dokazala, da zaradi primernega fizičnega in psihičnega zdravja skrbnika ne potrebuje. Tako je Britney od 12. novembra 2021 uradno spet svobodna in brez predpisanega skrbnika.

https://www.instagram.com/p/CWMXjAMp-aJ/

Kako naprej?

Zgodba še ni povsem končana, saj se bo morala Britney zaradi zlorabe skrbništva na sodišču še srečati z očetom. Ta je v letih skrbništva hčer molzel za denar. Zato je zdaj med drugim obtožen tudi neustreznega upravljanja z denarjem. Medtem ko je Britney tedensko razpolagala z 2.000 dolarji žepnine, je Jamie Spears na mesec porabil kar 16.000 dolarjev. Da preostalih zaslužkov na račun pop pevke sploh ne omenjamo.

It’s (still) Britney, bi*ch

Ponovno svobodna ptica se bo zdaj končno lahko poročila s svojim izbrancem Samom Asgharijem in svobodo zadihala s polnimi pljuči. Morda nas v prihodnosti čaka tudi kak nov album in nadaljevanje njene glasbene zgodbe kot ultimativne pop princese. Pustimo se presenetiti.

Britney je ob strani stal zaročenec Sam Asghari, ki je še v času skrbništva na svojem Instagramu večkrat pokazal podporo gibanju #FreeBritney (vir).

Sara VOCOVNIK
Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button