Izobraževanje

Poziv ŠOS k opredelitvi MIZŠ glede trenutnih razmer v Belorusiji

Prvega septembra so se študentje fakultet in univerz v Belorusiji odločili študijsko leto otvoriti s protesti državnih razsežnosti.

Odziv oblasti je povzročil nasilne aretacije protestnikov (tudi mladoletnih). Te so bile pridržane s strani zamaskiranih enot policije tako na javnih mestih, kot tudi v učilnicah in predavalnicah. Odzivi profesorjev so bili deljeni. Nekateri so stopili v bran študentom in jih pri njihovem cilju podprli, drugi sodelujejo s policijo in protestnike prijavljajo oblastem. Univerze in fakultete, ki naj bi bile varen kraj za učenje, so se spremenile v ustanove polne strahu in nasilja.

Belorusija je članica Evropskega visokošolskega prostora (EHEA) od leta 2015, ko se je zavezala izvajati strukturne reforme izobraževalnega sistema. Reforme temeljijo na načelih svobode govora, avtonomiji visokošolskih zavodov, neodvisnih študentskih organizacijah in akademski svobodi. Te zaveze se v trenutnem sistemu zdijo nedosegljive. Zato je nujno, da se Belorusija ponovno vrne na zastavljene tirnice s pomočjo podpore civilne družbe ter akademske skupnosti.

Beloruske študente je potrebno slišati in jih podpreti

ŠOS zato ministrico poziva, da se na prihajajočem sestanku Bolonjskega procesa BFUG do te problematike opredeli, ter predstavnike beloruskega Ministrstva za izobraževanje in izobraževalne ustanove pozove, naj prenehajo s kršenjem človekovih pravic ter pravic študentov, ter hkrati:

  • obsodi nespoštovanje pravic članov akademske skupnosti, tudi študentov, ter zahteva takojšno izpustitev tistih, ki so bili nezakonito pridržani;
  • pozove, da BFUG naslovi uradno pismo na Svetovno banko, s katerim bi zahteval ustavitev vseh sredstev, ki jih Belorusija prejema za namen reforme visokega šolstva;
  • izrazi podporo ustanovitvi štipendijskih politik ali skladov, namenjenih študentom, ki so žrtve političnega preganjanja, ter pozove ostale države Evropskega visokošolskega prostora, naj storijo enako.

Beloruske profesorje in študente je potrebno slišati, podpreti ter zaščititi pred nezakonitimi praksami beloruskih oblasti. Leta sodelovanja in povezovanja v evropskem prostoru so zaman, če so študentje preganjani, nadlegovani ter nasilno pridržani znotraj njihovih univerz. Čas je, da podpremo civilno družbo, izkažemo solidarnost našim kolegom ter podpremo njihov cilj živeti v demokratični in svobodni družbi. Temelj sodelovanja v evropski razsežnosti visokega šolstva potrjuje našo kolektivno odgovornost za podporo beloruskemu gibanju civilne družbe.

 

 Študentska organizacija Slovenije – ŠOS
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button