Izobraževanje

Na študij po svetu

Na World Education Fair o možnostih študija v tujini.

Ljubljana je v nedeljo gostila že drugo izvedbo mednarodnega dogodka »World Education Fair«. Predstavilo se je več kot 50 šol in univerz iz 12 držav Evrope in Severne Amerike.

Dijaki in študenti iz cele Slovenije so največ zanimanja izkazali za študij v Veliki Britaniji, Kanadi in na Nizozemskem, najstniki in njihovi starši pa so se zanimali predvsem za jezikovne tečaje angleščine v Veliki Britaniji in na Portugalskem. Obiskovalce so zanimale tudi informacije v zvezi s šolninami, štipendijami in financiranjem študija v državah EU.

Projekt World Education Fair je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi, ki predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezane s profesionalno perspektivo. Sejem se tekom leta zgodi v več državah, skupno pa ga obišče preko trideset tisoč mladih.

World Education Fair se je v Ljubljani odvijal že drugič, sodeč po odzivih obiskovalcev in tudi razstavljavcev, se mu v Ljubljani obeta svetla prihodnost. Šole in univerze iz Kanade in Zahodne Evrope namreč že nekaj let beležijo konstanten porast vpisa študentov iz držav Jugovzhodne Evrope in pričakovati je, da se bo trend v naslednjih letih še krepil. Predvsem v Veliki Britaniji in na Nizozemskem vsako leto zabeležijo več vpisanih slovenskih študentov.

Razlogi za večje število slovenskih študentov na Nizozemskem so predvsem v dejstvu, da tam več kot 2100 študijskih programov izvajajo v angleščini in pa v noveli zakona (v veljavi od julija 2018), po katerem tudi tuji študenti prvega letnika dodiplomskega študija plačajo samo 50 % šolnine (v študijskem letu 2019/2020 1044 evrov namesto 2087 evrov).

World Education Fair je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi.

Veliko obiskovalcev sejma so zanimale informacije v zvezi s šolanjem in študijem v Veliki Britaniji, predvsem v zvezi s financiranjem v prihodnje, po Brexitu. Razstavljavci so dijake razveselili z novico, da bo v študijskem letu 2019/2020, po Brexitu, financiranje za študente iz držav EU še vedno omogočeno, kar pomeni, da bodo v času študija v Veliki Britaniji dejansko imeli strošek le z namestitvijo in prehrano.

Razstavljavci iz vsega sveta so sicer predstavili različne oblike izobraževanja za različne starosti: jezikovne tečaje v tujini, možnost študija na prestižnih internatnih šolah, dodiplomske in podiplomske študije ter programe MBA. Predstavili so tudi mednarodni program »Work and Travel USA« in možnosti pripravništva v ZDA.

Obiskovalci dogodka so se lahko prijavili tudi na test poklicne orientacije Centigrade, katerega rezultate pri prijavi upoštevajo najbolje ocenjene britanske univerze.

 

Roki za prijavo na univerze

Šole in Univerze v Evropi imajo zelo različne termine za vpise v študijske programe. Navajamo nekaj osnovnih.

  • Ostale univerze v Veliki Britaniji: januar 2019
  • Univerze na Danskem: marec 2019
  • Nizozemska: 1. maj za raziskovalne univerze in 31. julij za univerze uporabnih znanosti
  • Jezikovni tečaji, Internati, Srednje šole: odvisno od želenega programa in obdobja

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSkupina Integral
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Skupina Integral

Sorodni članki

Back to top button