IzobraževanjeTehnologijaZnanost

Facebook – zasebnost in objava informacij

Facebook kjer uporabniki vsakodnevno izpostavljajo svoje podatke vsem, ki imajo dostop do interneta, v kolikor niso ozaveščeni o zasebnosti in možnostih nastavitev zasebnosti ob uporabi omrežja.

Uporabniki omrežja Facebook pogosto nevede posredujejo svoje podatke vsem, ki imajo dostop do svetovnega spleta. Prav zato se v zadnjih letih izvajajo raziskave na področju zasebnosti in objave informacij uporabnikov na omrežju Facebook. Na podlagi dosedanjih raziskav so ugotovili, da uporabniki velikokrat delijo informacije o sebi z neznanimi ljudmi, brez da bi se tega sploh zavedali oz. brez da bi to namenoma želeli.

»Hkrati pa ugotavljamo, da je uporabnike možno ozavestiti o pomembnosti informacij, ki jih izpostavljajo na omrežju Facebook, in da je zasebnost uporabnikom zelo pomembna, vendar velikokrat pozabijo na nadzor nad objavljenimi informacijami,« pravi dr. Lili Nemec Zlatolas, asistentka na FERI.

Da bi dobila bolj jasno sliko o tem kako slovenski uporabniki uporabljajo družbeno omrežje, je dr. Nemec Zlatolas že leta 2011 pričela z opravljanjem podobne raziskave, ki jo je ponovila še leta 2013 in 2016. Sedaj izvaja še četrto raziskavo, ki je namenjena primerjavi prej izvedenih.

Spletna anketa se nahaja tukaj in ker gre za strokovno in poglobljeno raziskavo si je zanjo treba vzeti malo več časa kot pa pri običajnih anketah (10-15 minut). Bo pa trud in čas treh naključno izbranih sodelujočih anketirancev poplačan z nagrado, in sicer z bonom za gorivo v vrednosti 20 evrov.

Priporočamo, da si prebereš rezultate prejšnjih raziskav in mogoče malo premisliš o tem kakšna je tvoja aktivnost na Facebooku, koliko si varen itd.

Sorodni članki

Back to top button