Zdravje

Krema za sončenje: Ali znaš svojo kožo pravilno zaščititi pred UV žarki?

Poletje je čas za dopuste, poležavanje ob morju in preživljanje časa na soncu. Je tudi čas, ko je naša koža najbolj izpostavljena močnim sončnim žarkom, zato jo moramo pravilno zaščititi.

Če se poleti odpravljaš na morje, v gore ali le na popoldanski sprehod, se najverjetneje namažeš s kremo za sončenje. Dejstvo je, da višji kot je zaščitni faktor (SPF) kreme, bolj ta zaščiti našo kožo. Npr. faktor 30 blokira kar 97 odstotkov nevarnih UV žarkov. Vseeno pa nobena krema za sončenje ne bo omogočila 100-odstotne zaščite.

Krema za sončenje se nanaša pretanko

Kar pa nas večina ne ve, je, da kreme ne nanašamo dovolj “na debelo”, s čimer nevede zmanjšujemo njeno učinkovitost. Nova raziskava iz University College-a v Londonu je odkrila, da le redki pravilno nanesejo sončno kremo in s tem učinkovito zaščitijo svojo kožo.

Krema za sončenje
Ljudje največkrat sončno kremo namažemo pretanko in s tem zmanjšamo njeno zaščito.

Kadar se krema za sončenje testira, se na 1 kvadratni centimeter kože nanese kar 2 miligrama kreme. Ženske imajo povprečno 1,7 kvadratnega metra kože, zato raziskovalec Anthony Young razlaga, da bi morale za celotno telo uporabiti približno 33 gramov kreme. Če jo nanesejo trikrat na dan, porabijo približno 100 gramov sončne kreme. Če si torej na soncu cel dan, bi moral porabiti približno polovico celotne tube – sam.

Sliši si ogromno, kajne? V resnici ljudje povprečno nanesemo le 0,75 miligrama kreme na 1 kvadratni centimeter kože, kar je 40 odstotkov priporočene količine. Posledično krema s SPF 30 ne bo blokirala obljubljenih 97 odstotkov UV žarkov. Kljub temu pa raziskovalci pravijo, da bomo s tako količino dosegli precejšnjo zaščito, če izberemo izdelek z višjim SPF.

Kako pravilno namažem svojo kožo?

Ali to pomeni, da se moraš sedaj vsakič prepleskati na belo ali pa vse kreme s faktorjem pod 50 zamenjati s tistimi z višjim SPF? Če se ti to zdi realna rešitev, lahko, vendar pa dermatologi priporočajo, da se na soncu predvsem pametno obnašaš. Izogibaj se sončenju med 10. in 14. uro, uporabljaj kapo ali klobuk, nosi sončna očala in kremo nanesi na izpostavljene dele telesa tudi kadar je oblačno.

Dermatologinja Ivy Lee priporoča, da 15 do 30 minut preden se pokažeš soncu, uporabiš kremo ali losjon za sončenje. Za pravilen nanos ne potrebuješ tehtnice, losjon le dobro vtri na vsa izpostavljena mesta. Kasneje lahko nanos osvežiš s kremo v spreju ali prahu. Idealno je, da to narediš vsaki 2 uri, vendar bo dovolj tudi, da kožo osvežiš okoli kosila. Če se boš zadrževal v vodi, na pesku ali snegu, moraš to početi pogosteje, saj take površine odbijajo UV žarke.

Sončenje
Poleti se pred soncem zaščiti tudi s kapo ali klobukom.

Kremo za sončenje uporabljaj tudi, če je tvoja koža temnejšega odtenka. Rak na koži se sicer pri ljudeh s temnejšim tenom pojavlja redkeje, vendar UV žarki vplivajo tudi na staranje kože, gube in starostne madeže. Tako boš enostavno poskrbel za mladosten videz.

 

UK / DOSTOP.si
Pexels

Sorodni članki

Back to top button