Prehrana

Mala kuhna: Sladko-slani ražnjiči z mangom in kozicami

Če si mojster v pripravi dobrot z žara, potem so ražnjiči s kozicami in mangom zagotovo tvoj naslednji izziv!

Seči po pred pripravljenih čevapčičih, ražnjičih in ostalih mesnih dobrotah je zagotovo najbolj preprost in hiter način, da goste na pikniku postrežeš s prigrizkom, ki bo ob kapljici rujnega popestril topel poletni večer. A če želiš presenetiti ima Mala kuhna tudi tokrat zate recept, ki bo poskrbel za pravo kulinarično razvajanje!

Mango in morska hrana, sta zagotovo sestavini, ki sta si bili vedno usojeni. A če tema dodaš nekaj sira in sladko-kisle omake iz datljev, boš pričaral jed, ki ne bo samo presenetljivo domiselna, temveč bo tudi prava poezija okusov!

Nabrusite nabodala, kajti čas je za specialne ražnjiče

Mala kuhna, ražnjiči, mango, repki kraljevih kozic, recept
Pripravljanje ražnjičev .

Sestavine

  • suhi dateljni
  • posušene brusnice
  • kis Skisanc z okusom česna
  • pomarančni sok
  • čili
  • oljčno olje
  • voda
  • zrel mango
  • sir za žar
  • repki kraljevih kozic

Kljub temu, da smo v sladko-kislo omako tokrat dali nekaj brusnic, pa so zvezda recepta datlji. Zato ne skrbi, če si na brusnice pozabil. Prav tako pa te ne rabi skrbeti, če nisi ljubitelj sušenega sadja. Verjamemo, da boš kljub temu pozitivno presenečen nad barvitostjo okusov, ki jih bo ponujala končna jed.

Recept

Mala kuhna, ražnjiči, mango, repki kraljevih kozic, recept
Ražnjiči na ognju.

Sušene datlje in nekaj brusnic nareži na drobno. Oboje prestavi v manjšo posodo ter dodaj nekaj žlic kisa po izbiri. Mi smo za ta namen uporabili kis Skisanc z okusom česna. Nežen okus po česnu je poskrbel za dodatno plast arome, ki se je v omako podal več kot izvrstno! Kani še nekaj kapljic oljčnega olja in dodaj še malo pomarančnega soka. Lahko pa uporabiš tudi oljčno olje z okusom pomaranče. Ja, tudi to obstaja. Da omaka ne bo pregosta, dodaj nekaj več pomarančnega soka ali vode. Če imaš rad malenkost pikantno pa vmešaj nekaj čilija, ki bo vse skupaj povzdignil na drug nivo!

Ko imaš omako pripravljeno, jo pospravi v hladilnik. V tem času pa se lahko brezskrbno posvetiš pripravi ražnjičev.

Zrel mango nareži na tanke lističe, te prepogni in napiči na nabodalo. Sledijo repki kraljevih kozic ter kocka sira za žar. Postopek ponavljaj tako dolgo, da bo ražnjič poln. Vrstni red sicer ne igra velike vloge, je pa dobro, da se postopek ponavlja in da se enakomerno uporabijo vse sestavine. Ražnjiče pogumno posoli ter za nekaj minut na vsaki strani popeči na maslu ali oljčnem olju. Okusi pa bodo še bolj polni, če jih narediš na žaru.

Ražnjiči so naj servirani z ohlajeno sladko-kislo omako iz sušenih datljev, ki te že čaka v hladilniku. Dober tek!

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Da se nabodala nad žarom ne bi začela žgat ali celo goreti, jih pred uporabo za vsaj 20 minut namoči v vodo. Tako si boš prihranil veliko skrbi!

 

Tako kot boš svoje obiskovalce presenetil z nenavadnimi, a slastnimi ražnjiči, jih lahko presenetiš tudi s katerim izmed drugih receptov, ki jih je pripravila Mala kuhna. Recimo Veganski tatarc.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button