Potovanje

Trajnostni turizem: potovanje, s katerim čim manj obremenjuješ okolje

Potovanja niso le smiseln oddih od našega napornega tempa vsakdanjega življenja, temveč nam omogočajo odkrivanje novih krajev ter širjenje naših obzorij s spoznavanjem drugih kultur in tradicij. Ker se pričakuje, da bo turistični sektor nenehno rasel, bodo sedanje turistične navade postale nevzdržne. Zaradi tega je preusmeritev k trajnostnemu turizmu bistvenega pomena.

Izbira transporta

Če se le da, za potovanje izberi vlak ali javni prevoz. Kadar pa ta ni na voljo in se na pot z avtom odpravljaš sam_a, lahko ponudiš prevoz ostalim, ki prav tako potujejo na tvojo destinacijo prek strani kot so BlaBlaCar. Če je edina opcija letalo, izberi direkten let brez postankov in prestopov, saj vzlet in pristanek letala povzročata največ ogljičnih izpustov.

Izbira namestitve

Za hotel ali hostel, v katerem stanuješ, preveri, ali ima potrjen certifikat trajnosti. Pozanimaj se, kolikšen odstotek namestitvenih virov je lokalnih. Zaposlujejo večinoma domače kadre? Ali večino hrane dobijo lokalno ali jo celo gojijo na posestvu? Podjetja, ki uporabljajo domače vire, so bolj trajnostna, saj vlagajo v lokalno gospodarstvo.

Nasveti za pohodništvo in izlete

Označene pohodne poti so tam z razlogom. Drži se poti, da ne poškoduješ avtohtone flore. S seboj prinesi majhno vrečko in poberi smeti, ki jih opaziš med pohodom. S seboj odnesi tudi vse smeti, ki si jih prinesel s seboj (ogrizke, ovitke čokoladic, tablic …). Organiziraj prijateljsko tekmovanje, da vidiš, kdo bo pospravil največ oziroma najbolj neugledne odpadke. 

Nikoli ne hrani ali se dotikaj divjih živali iz kakršnega koli razloga. Zaradi hranjenja živali se te navadijo na ljudi in so od njih odvisne, kar pogosto povzroči napade. Če te ugriznejo, bo žival najverjetneje ubita. Ne udeležuj se izletov, ki obljubljajo praktična srečanja z divjimi živalmi, kot je jahanje slonov ali sprehod z levi. Če to storiš, podpiraš industrijo, ki vsako leto nezakonito ujame, prevaža in zlorablja milijone živali

Nasveti za prehranjevanje

Na potovanje vzemi posodice, ki jih lahko napolniš s sadjem, oreščki in drugimi lokalnimi prigrizki, ki jih najdeš na lokalni tržnici. S tem se izogneš kupovanju hrane v embalaži. Opazuj kje jedo in kaj naročajo domačini – bolj verjetno bo, da je sveže in lokalno pridelano. Izogibaj se all-inclusive letoviščem, ki ponujajo zajtrk v zahodnem slogu z veliko potratnosti in razvajanja. Namesto tega poišči lokalne kulinarične izkušnje

Nasveti za nakupovanje

Kupuj lokalno izdelane (po možnosti ročno izdelane) izdelke, namesto tistih, ki so bili uvoženi. Predmeti, ki se pripeljejo z letalom ali pošljejo, imajo veliko večji ogljični odtis. Ne kupuj ničesar, kar je narejeno iz ogroženih rastlin/živali ali starodavnih artefaktov.

Ko nakupuješ. imej s sabo svojo platneno vrečko. Poišči lokalne obrtnike. Ko kupuješ neposredno od umetnika, ga/jo podpreš, mu omogočaš, da se lahko s kulturo in svojim delom preživlja in v mnogih primerih pomagaš ohraniti njegovo/njeno kulturo..

Nasveti za varčevanje z vodo

S seboj na potovanje vzemi steklenico za vodo (napolniš jo lahko tudi na letališču po varnostnem pregledu). Ne uporabljaj hotelske pralnice, saj običajno perejo oblačila vsakega gosta posebej (tudi če je le nekaj kosov). Oblačila lahko opereš tudi med tuširanjem, nato pa jih čez noč obesi, da so naslednji dan suha.

Po vsaki uporabi brisače obesi, kar je univerzalni znak, da bi jih rad ponovno uporabil. Brisač ne pereš vsak dan doma, zakaj bi jih moral pa med potovanjem?

Nasveti za varčevanje z energijo

Ko zapustiš sobo, vedno ugasni vse luči, ogrevanje/klimo in televizijo. Če zapreš zavese in žaluzije, lahko poleti preprečiš sončno vročino. Pusti napis “Ne moti” na vratih sobe za čas bivanja. To zmanjša porabo kemičnih čistil, električne energije pri sesanju in pranju posteljnega perila.

S seboj vzemi ostanke mila, šampona ali zobne paste. Neuporabljene dele v hotelu zavržejo, plastične steklenice pa lahko v prihodnosti ponovno uporabiš.

Na kaj moraš biti pozoren_na?

Ko preverjaš ali je tvoja namestitev, ponudnik izleta, produkt … trajnosten, moraš biti pozoren_na na greenwashing. Ta je opredeljen kot “dezinformacije, ki jih razširja organizacija, da bi se predstavila kot okoljsko odgovorna”. S pomočjo tržnih strategij zavajajo stranke, da so izdelki, dejavnosti ali politike podjetja resnično okolju prijazni, čeprav v resnici niso.

Kako vedeti kdaj gre za greenwashing in kdaj za trajnostne prakse?

Pri trajnostnih praksah so potrebe lokalnega prebivalstva in okolja postavljene pred potrebe popotnikov. Če je vključen element prostovoljnega turizma, bodo resnično odgovorna potovalna podjetja sodelovala neposredno z lokalnimi nevladnimi organizacijami, da bi zagotovila, da program ustreza potrebam skupnosti in ne predstavlja le dobre izkušnje za popotnike.

Resnično odgovorna potovalna podjetja so lahko povezana z mednarodnimi organizacijami, kot so World Wildlife Fund, Nature Conservancy, Rainforest Alliance itd. Lahko imajo tudi certifikate organizacij, kot je Global Sustainable Tourism Council ali Center for Responsible Travel, ki dokazujejo, da izpolnjujejo določene priznane standarde trajnosti

Resnično odgovorna potovalna podjetja so ponosna na odprtost in preglednost. Večina bo imela podrobnosti o svojih pobudah za trajnost in družbeno odgovornost podjetij jasno objavljene na svojem spletnem mestu. In vsako »zeleno« podjetje bi moralo z veseljem odgovoriti na vsa vprašanja o teh pobudah.

Splošno pravilo je, da krajša kot je razdalja od doma, manjši je tvoj ogljični odtis. Če pa si želiš iti še dlje, dobro preveri potovanje in razišči destinacijo, kamor potuješ. Nekatere destinacije so namreč bolj trajnostne od drugih.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button