Kultura

Reforma avtorskih pravic je tukaj!

EU trialog dosegel dogovor na področju avtorskih pravic

Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so dosegli politični dogovor o posodobitvi evropskih pravil o avtorskih pravicah.

Direktiva bo prinesla konkretne koristi vsem ustvarjalnim sektorjem, medijem, raziskovalcem, izobraževalcem, institucijam kulturne dediščine in državljanom.

 

Kaj prinaša?

  • Ustvarjalci in akterji v avdiovizualnem in glasbenem sektorju bodo lahko bolje nadzorovali uporabo svojih vsebin na spletnih platformah in zanje prejeli nadomestilo.
  • Avtorji in izvajalci bodo imeli tudi dostop do preglednih informacij o izkoriščanju njihovih del in izvedb s strani založnikov in producentov.
  • Evropske medijske hiše bodo dobile novo pravico, katere cilj bo olajšati pogajanja o ponovni uporabi njihovih vsebin na spletnih platformah. Novinarji bodo tako imeli pravico do večjega deleža prihodkov, ustvarjenih s spletno uporabo medijskih publikacij.

Novi predpisi prinašajo koristi tudi raziskovalcem, ki bodo lahko bolje izkoristili avtorsko zaščitene objave za namene svojega dela. Tudi učenci in učitelji bodo imeli boljši dostop do gradiv za namene poučevanja. Za ohranjanje kulturne dediščine v zbirkah evropskih muzejev, arhivih in drugih institucijah kulturne dediščine pa ne bodo veljale omejitve avtorskih pravic. Direktiva vsebuje tudi nova pravila za prilagoditev obstoječega okvira avtorskih pravic, denimo pri nalaganju uporabniških vsebin na platformah, kot je YouTube.

Gre za najpomembnejšo reformo avtorskih pravic v EU po letu 2001, s katero bodo pravila prilagojena današnji digitalni dobi.

Dogovor morata zdaj potrditi Evropski parlament in Svet EU v prihodnjih tednih. Več informacij lahko dobiš na spletni strani Evropske komisije.

 

 DOSTOP.si, mlad.si
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button