DeloIzobraževanjeNovicePrehrana

V enem tednu več kot 40 tisoč podpisov podpore ZUPŠ-2

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je zaključila z zbiranjem podpisov v podporo predlogu Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-2). Od nedelje, 3. marca, do nedelje, 10. marca, so zbrali 11.316 elektronskih in 28.718 fizičnih podpisov.

Zakon posega v 10 področnih zakonov in vključuje 19 ukrepov, s katerimi naslavlja nekatere ključne problematike, s katerimi se danes srečujejo študenti in dijaki. Med najpomembnejše spadajo dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 EUR bruto; dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 EUR; omejevanje prispevkov za študij; uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniške prometa za dijake in študente; ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Podporo zakonu so na terenu zbirale Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ter lokalni študentski klubi, ki so v enem samem tednu zbrali 28.718 fizičnih podpisov podpore, poleg 11.316 elektronskih podpisov, ki jih je ŠOS zbrala na spletni strani kajpami.si.

V preteklem tednu so se študenti že srečali s predstavniki nekaterih poslanskih skupin, ki so večino ukrepov v predlogu podprle, sestanki pa se nadaljujejo v prihajajočem tednu.

Marike Grubar, predsednica ŠOS: “Zelo smo veseli podpore predlogu zakona, ki naslavlja resnične težave, s katerimi se mladi danes srečujejo. Odobravajoče besede, ki smo jih v preteklem tednu slišali med dijaki, študenti in drugimi skupinami nas spodbujajo in motivirajo, da ukrepe v zakonu v celoti peljemo skozi zakonodajni postopek. Verjamemo, da bodo tudi poslanci Državnega zbora slišali glas mladih in prepoznali močno podporo, ki jo imamo za sprejem predlaganih ukrepov.”

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button