KulskoNovice

Svetovno poročilo o sreči 2023: kako visoko je Slovenija?

Tudi letos je izšlo novo Svetovno poročilo o sreči, ki na seznam postavlja najbolj srečne države na svetu. Seveda je med njimi tudi Slovenija. Kako visoko (ali nizko) pa smo se uvrstili?

Objavljeno je bilo Svetovno poročilo o sreči 2023, ki ponovno kaže, da nordijske države zagotovo delajo nekaj prav, ko gre za dobro počutje njihovih prebivalcev. To še posebej velja za Finsko, ki si je že šestič zapored zagotovila naziv najsrečnejše države na svetu. In kam, za boga, se je uvrstila Slovenija?

Od objave prvega poročila Združenih narodov o svetovni sreči je minilo že več kot 10 let, vendar je letošnja izdaja še posebej pomembna, saj je prva, ki ocenjuje svetovno srečo po pandemiji COVID-19.

Dobrodelnost ne pozna meja

Morda je presenetljivo, da poročilo ugotavlja, da zadnja tri leta smrti in težka dela niso preveč vplivala na svetovno srečo. Številni kazalniki sreče so v času COVID-19 ostali nespremenjeni, nekateri pa so se celo izboljšali.

Poročilo je pokazalo, da se je leta 2020 in še posebej leta 2021 na svetu povečala dobrodelnost. Zdi se, da se je trend obdržal tudi v letu 2022 in da so pro-socialna dejanja še vedno višja kot pred pandemijo.

Višek dobrodelne dejavnosti je ostal tudi po koncu pandemije. (vir)

Kriteriji ocenjevanja

“Povprečna sreča in uvrstitev naših držav na lestvici čustev in vrednotenja življenja sta bili v treh letih COVID-19 presenetljivo stabilni,” je v izjavi povedal profesor John F. Helliwell, urednik poročila z Univerze Britanske Kolumbije. “Spremembe na lestvicah, do katerih je prišlo, so nadaljevanje dolgoročnih trendov, kot je na primer povečanje uvrstitev treh baltskih držav. Tudi v teh težkih letih so bila pozitivna čustva dvakrat pogostejša od negativnih, občutki pozitivne socialne podpore pa dvakrat močnejši od občutkov osamljenosti.”

Raziskovalci razvrščajo države po vsem svetu na podlagi šestih kompleksnih dejavnikov: socialne podpore, dohodka, zdravja, svobode, radodarnosti in odsotnosti korupcije. Spremljajo tudi dve merili bede, ki se osredotočata na delež prebivalstva, ki življenje ocenjuje zelo slabo.

“Tudi v teh težkih letih so bila pozitivna čustva dvakrat pogostejša od negativnih, občutki pozitivne socialne podpore pa dvakrat močnejši od občutkov osamljenosti.” (vir)

Top 10

Na podlagi teh kazalnikov so je med 10 najboljših uvrstile naslednje države:

  1. Finska 
  2. Danska
  3. Islandija
  4. Izrael
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Norveška
  8. Švica
  9. Luksemburg
  10. Nova Zelandija
In seveda, glavno vprašanje: kam se je uvrstila naša prelepa Slovenija? (vir)

Na drugi strani sta bila Afganistan in Libanon uvrščena med najmanj srečne države. Kaj pa Slovenija? No, Slovenija se je povzpela kar visoko in zasedla 22. mesto izmed 137 držav! Celotna lestvica je na voljo tukaj.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button