FotoGlasbaKultura

Večer v UKM z Adijem in slam poezijo

Ko igra Adi Smolar, se prepeva in ploska tudi v knjižnici.

V poznem četrtkovem popoldnevu se je pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) zbralo staro in mlado. Privabil jih je Glasbeno-literarni večer, ki se je začel s slam poezijo in nadaljeval z nastopom Adija Smolarja.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM je drugo leto zapored priredil Glasbeno-literarni večer pod arkadami UKM, s katerim želijo študentom skozi prijetno, kulturno druženje približati pomen in delovanje UKM. Na lanski izvedbi dogodka sta člana skupine Mi2 Tone Kregar in Jernej Dirnbek z glasbeno-literarno točko pred UKM privabila številčno množico. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Nina Medved iz društva Slam zverine je govorila o gibanju slam poezije.

Otvoritvena čast dogodka je pripadla Slam zverinam. Društvu, ki z odpiranjem prostora za poezijo, ustvarjanjem kvalitetnih umetniških prireditev in s širjenjem gibanja slam poezije omogoča piscem, da razvijajo svoj pesniški glas. Nina Medved je napovedala in povezala člane društva, ki so eden za drugim pogumno nastopili s svojimi pesniškimi stvaritvami. Sledil je nagovor predsednika ŠOUM Žige Pirša, ki je izrazil zadovoljstvo ob uspešnem sodelovanju ŠOUM in UKM. Na to pa je prizorišče, v tej točki tudi že precej številčno občinstvo, prepustil gostu večera.

Gost večera je bil legendarni koroški kantavtor Adi Smolar.

Idilična terasa kavarne pod UKM je bila mnogo premajhna, da bi lahko gostila vse, ki so prišli poslušati enega najbolj priljubljenih obrazov kantavtorjev slovenske glasbene scene Adija Smolarja. Cenjen je predvsem zaradi edinstvene iskrenosti in sočutja, ki sta značilna za njegova dela. Čeprav je ravno prejšnji teden (op. a.: pisano 19. 10.) izšel njegov zadnji album z naslovom Prav zdaj, je Adi že takoj na začetku povedal, da ne bo igral pesmi iz novega albuma, ker želi igrati to kar občinstvo že pozna in lahko skupaj zapojejo. Vseeno pa je za pokušino zrecitiral naslovno pesem novega albuma.

Adijev nastop je privabil tako staro kot mlado.

Nastop je začel z nekoliko bolj resnim tonom. Poudaril je lepoto Slovenije in opozoril tudi na njene pomanjkljivosti. Opozoril je na materializem, alkoholizem, samomorilnost, beg pred realnostjo skozi droge in ostale probleme, ki pestijo našo družbo. Pozval nas je naj imamo radi sebe in druge ter smo boljši ljudje. Zatem pa je nekoliko sprostil vzdušje in zapel pesem Jaz sem nor. Koncert je nadaljeval v svojem slogu. Preigraval je svoje vsem dobro poznane pesmi in jih med premori bogatil z življenjskimi nasveti ter anekdotami, ki vselej v sebi skrivajo kanček resnice in humorja. In prav v teh se skriva razlog, da je Adi tako cenjen med publiko, kar so pokazali tudi poslušalci pred UKM, ki so celoten nastop spremljali z glasnim petjem in bučnimi aplavzi.

Organizatorji dogodka z gostom večera.

Legendarni koroški kantavtor že od leta 1981 nikogar ne pusti ravnodušnega s svojimi življenjskimi komadi za vsako priložnost. Popestril je tudi tokratno druženje na katerem ni manjkalo nasmejanih obrazov, ki so vidno uživali v nastopu. Že se veselimo nadaljnjih glasbeno-literarnih večerov in zagotovo bomo še kdaj zavili v UKM.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGVid JERČIČ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button