Novice

Ruska invazija v Ukrajino: kako lahko pomagam iz Slovenije?

V zgodnjih jutranjih urah 24. februarja 2022 je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Dogodek močno odmeva po vsem svetu, ostro so ga obsodili mnogi voditelji, organizacije in posamezniki. Če te zanima, kako lahko pomagaš iz Slovenije, smo zate zbrali nekaj nasvetov.

Iz več ukrajinskih mest poročajo o napadih, eksplozijah in bojih. Ruske sile so zavzele letališča, ljudje se skrivajo po zakloniščih in podzemnih postajah, število žrtev pa narašča. Mnogi skušajo zapustiti Ukrajino. Ta dogodek bo pomembno zaznamoval zgodovino, še bolj pa bo vplival na življenja Ukrajincev. Če te zanima, kako lahko pomagaš tudi iz Slovenije, beri naprej.

Pomoč se zbira tudi v Mariboru!

Pomagaš lahko z donacijo preko Slovenske karitas. Svoj prispevek lahko nakažeš na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer prispevajo pet evrov. Donirati je mogoče na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s sms-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa na račun Slovenske fundacije za Uncef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

Ukrajina je še uradno odprla račun za finančna sredstva v različnih valutah: UA843000010000000047330992708. Pripravila pa je tudi seznam potrebščin, ki jih primanjkuje v državi. Potrebujejo:

 • zdravila, medicinske pripomočke in pakete prve pomoči
 • oblačila, odeje,
 • živila, pitna voda,
 • gradbeni material, pohištvo,
 • šotori, spalne vreče,
 • higienski pripomočki,
 • sveče, svetilke, generatorji,
 • invalidski vozički, hodulje, bergle, bolniške postelje,
 • prenosna stranišča,
 • telefoni, računalniki,
 • čelade, neprebojni jopiči,
 • gorivo …

V Sloveniji bodo pomoč na za to organiziranih mestih v

 • v Mariboru (Marifarm na Minarikovi ulici 8),
 • Ljubljani(Perutnina Ptuj na Letališki cesti 32a in KinVital na Mesarski cesti 4f) ter
 • na Ptuju (Perutnina Ptuj na Potrčevi 10).

Republika Slovenija nudi pomoč ukrajinskim beguncem, zato je vzpostavila tudi posebno telefonsko številko, kjer lahko dobiš več informacij: 040 853 421.

Kako še lahko pomagam?

Če denarna pomoč ni v tvoji moči, pa lahko pomagaš tudi drugače. Na družbenih omrežjih kroži mnogo neresnic in lažnih novic, zato beri preverjene novice. Vedno preveri vir informacije. Če ga ne poznaš ali pa se ti zdi sumljiv, novico še dodatno preveri s kratkim Google iskanje. Pomagaš lahko tudi z ozaveščenjem in deljenjem preverjenih novic na družbenih omrežjih.

Rusija krši olimpijsko premirje

Rusko invazijo so obsodili mnogi voditelji, tako slovenski, kot tudi svetovni. Velika Britanija, ZDA in druge države so že sprejele sankcije proti Rusiji. Nastope na ruskih tekmovanjih je odpovedalo že mnogo športnikov in športnih organizacij.

Spopade je ostro obsodil tudi Mednarodni olimpijski komite, saj invazija krši olimpijsko premirje. Olimpijsko premirje se je začelo 28. januarja, sedem dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Končalo bi se končalo 20. marca, teden dni po koncu paraolimpijskih iger v kitajski prestolnici. To je 2. decembra podprlo vseh 193 članic Združenih narodov, s tem so obudili okrog 3000 let staro antično olimpijsko tradicijo. Od 4. do 13. marca bodo namreč v Pekingu potekale paralimpijske igre, ki bi se jih morali udeležiti tudi ukrajinski športniki.

STA
Unsplah

Sorodni članki

Back to top button