Novice

Francija bi drugo leto lahko pričela uporabljati kriptovaluto digitalni evro

Francoska centralna banka je pred kratkim sporočila, da bo prešla v drugo fazo poskusa z digitalnim evrom, pri čemer si želi, da bi kriptovaluta luč sveta ugledala prihodnje leto. Banka je prvo fazo poskusa prestala lani.

“Radi bi dobili izvedljiv prototip. V drugi polovici leta in prihodnje leto bi ga nato testirali v praksi z več zasebnimi deležniki in centralnimi bankami,” je v torek na novinarski konferenci dejal guverner Banque de France Francois Villeroy de Galhau.

Pojasnil je, da je njihov cilj, da bi digitalni evro kot plačilno sredstvo predstavili prihodnje leto.

Digitalne valute centralnih bank si s kriptovalutami, kot je bitcoin, delijo nekaj karakteristik, vseeno pa se od njih v nekaterih delih tudi razlikujejo.

Tako digitalna valuta centralne banke pomeni digitalno obliko uradne valute, njena vrednost pa se proti tej valuti ne spreminja. Večina kriptovalut je decentraliziranih in ponuja anonimnost transakcij. Digitalna valuta banke, kot je digitalni evro, pa je centralizirana in regulirana, prav tako so znane stranke v transakciji.

Uporaba digitalne valute centralne banke je prav tako lahko omejena zgolj na poravnave med bankami, ali pa je namenjena širši javnosti.

Zaradi vse več nereguliranih kriptovalut in njihove priljubljenosti se številne centralne banke po svetu odločajo za uvedbo lastnih digitalnih valut. Digitalni evro zato ni prva taka valuta.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button