Novice

Leonardo DiCaprio doniral 10 milijonov, Andy Murray pa vse nagrade

Ameriški filmski igralec in producent Leonardo DiCaprio je doniral deset milijonov dolarjev za podporo Ukrajini. Z Ukrajino je močno povezan, saj se je njegova babica po materini strani Helene Indenbirken rodila v Odesi. Ukrajini bo pomagal tudi nekdanji prvi igralec na svetu Škot Andy Murray. Vse denarne nagrade, ki jih bo konca leta prejel na teniških turnirjih, bo podaril Unicefu za pomoč ukrajinskim otrokom.

Leonardo DiCaprio ima ukrajinske korenine

Helene Indenbirken, rojena kot Jelena Stepanovna Smirnova, je s starši leta 1917 emigrirala v Nemčijo, kjer se je rodila DiCapriova mati. Igralec si je bil zelo blizu z babico, ki ga je od vsega začetka podpirala pri karieri. Helene Indenbirken, ki je umrla leta 2008 v starosti 93 let, se je skoraj do konca življenja udeleževala premier njegovih filmov.

Po pisanju Hine igralec sicer ni nameraval objaviti informacije, da je za podporo Ukrajini namenil kar 10 milijonov dolarjev. Razkrila jo je mednarodna Višegrajska fundacija, projekt Višegrajske skupine, katerega cilj je finančna podpora mednarodnim pobudam.

DiCaprio, ki je bil šestkrat nominiran za oskarja, zlat kipec je nato dobil za vlogo v filmu Povratnik režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja, se že leta posveča tudi ekologiji. Vključen je v pobude, namenjene boju proti podnebnim spremembam. Leta 1998 je kot 25-letnik z družino ustanovil Fundacijo Leonardo DiCaprio, ki podpira trajnostni razvoj po vsem svetu.

Andy Murray bo svoje nagrade doniral Unicefu

“Več kot 7,5 milijona otrok je v nevarnosti zaradi konflikta v Ukrajini. Z Unicefom se trudim, da jim dostavimo potrebno pomoč,” je na Twitter zapisal Murray. “Ključno je, da se nadaljuje njihovo izobraževanje. Unicef se trudi, da razseljenim otrokom omogoči nadaljnje učenje, hkrati pa želi prispevati sredstva za obnovo šol in ostale šolske opreme,” je dodal 34-letni Škot.

Murray, ki je znova združil moči z Ivanom Lendlom, trenerjem, ki mu je pomagal do treh naslovov na grand slamih, je trenutno 88. igralec na lestvici ATP. Po težavah s kolkom se skuša vrniti v teniške arene, njegov najboljši rezultat v zadnjem času pa je finale na turnirju v Sydneyju januarja letos.

STA
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button