Prehrana

Banane – sadež, ki mu v bližnji prihodnosti grozi izumrtje

Banane so zagotovo med bolj priljubljenim sadjem. So kompaktne, polne magnezija, priročne in izjemno okusne. Na naših policah najdemo skoraj izključno banane Cavendish, ki pa jim v prihodnjih letih grozi izumrtje.

Kriva je gliva T4

Obstaja več kot tisoč vrst banan, nekatere med njimi so celo neužitne. Zahodni svet se je v zadnjih desetletjih navezal predvsem na banane Cavendish, ki jih je leta 1834 v svojem rastlinjaku ustvaril William Cavendish, 6. vojvoda Devonshirski.

banane, bananam, Cavendish, banana, najboljše banane, najboljša banana, vrsta banane, sorta banane
Obstaja več kot tisoč vrst banan, med katerimi vse niso užitne.

Ustvaril je sterilni klon iz svojega drevesa, zato so praktično vse banane genetsko enake. Prav zato čisto vsem grozi talna gliva Fusarium oxysporum, znana tudi kot TR4 ali T4. Napada bananine korenine in njen vaskularni sistem, s tem pa rastlini onemogoči pridobivanje vode in nujnih mineralov.

T4 je z uničevanjem banan pričela v 90. letih prejšnjega stoletja v Maleziji in Indoneziji. Od takrat se je čez jugovzhodno Azijo premaknila na Bližnji vzhod in v Afriko, lani pa je dosegla Latinsko Ameriko, ki je največji svetovni proizvajalec banan sorte Cavendish. Lastniki plantaž skušajo učinek T4 omiliti, v Avstraliji jim ga je celo uspelo upočasniti. Vendar pa so to le majhni koraki, ki izumrtja na žalost ne bodo mogli preprečiti.

Tudi druge glive so že škodovale bananam

Banana Cavendish pa ni prva sorta, ki jo je napadla gliva Fusarium oxysporum. Vse do 60. let prejšnjega stoletja je bila najbolj priljubljena sorta Gros Michel ali Big Mike. Napadla jo je T1 verzija današnje glive T4 in praktično izbrisala velike plantaže. Big Mike banane so še vedno na voljo, vendar so izjemno redke in jih je težko najti.

Čeprav Cavendish banane nimajo tako polnega okusa kot Big Mike, pa so odporne na glivo T1, zato so kmalu prevzele mesto najbolj priljubljenih banan sveta. Poleg glive T4 pa se morajo boriti tudi proti bolezni imenovani črna sigatoka. Gliva Pseudocercospora fijiensis uničuje liste in posledično možnost fotosinteze. Pridelovalci se skušajo proti njej boriti s fungicidi in toksičnimi kemikalijami, ki pa so izjemno nevarne tako za delavce, kot tudi za okolje.

banane, bananam, Cavendish, banana, najboljše banane, najboljša banana, vrsta banane, sorta banane
T4 ni edina gliva, ki škoduje bananam. Drevesa se soočajo tudi z boleznijo črna sigatoka, ki napada liste in onemogoča fotosintezo.

Lahko banane reši genski inženiring?

V Avstraliji obstaja polje, okuženo z glivo T4 in Cavendish bananami. Kako je to mogoče? Znanstveniki iz Univerze za tehnologijo v Queenslandu so v banano vstavili gen divje banane, odporen na uničujočo glivo. Drugi znanstveniki rešitev vidijo v aktivaciji oz. deaktivaciji določenih genov, na katere vpliva T4. Vseeno pa je malo verjetno, da bo genski inženiring rešil celo sorto. Vsaka država ima namreč določene varnostne predpise, zato bi za razširjeno uporabo tega sadja bilo potrebno ogromno testiranja.

Ali to pomeni, da se moramo začeti poslavljati od banan? Ni nujno, morda bomo na koncu uživali še boljše sadje, kot je Cavendish sorta. V naravi obstaja ogromno različnih sort banan, zato je zelo verjetno, da bomo našli odlično alternativo. Nekateri se že nagibajo k banani Isla iz Peruja ali Blue Javi, banani, ki ima okus po sladoledu.

 

DOSTOP.si / UK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button