ZdravjeŽivljenjski slog

Ali je 5 ur spanja dovolj za produktiven dan?

Kolikokrat si že odlašal z odhodom v posteljo zaradi gledanja serij, brskanja po telefonu ali zabave s prijatelji? Dobra novica je, da lahko preživiš s 5 urami spanja, vendar je slaba novica ta, da to ne sme postati tvoja navada.

Nekateri potrebujejo manj kot 6 ur spanja na noč. Zakaj? Zaradi genetike. Žal so ti ljudje redki, saj nas večina potrebuje več kot to, da smo naslednji dan naspani in pripravljeni na soočanje z novimi izzivi. Raziskave namreč kažejo, da pomanjkanje spanja vpliva na tvojo sposobnost komunikacije, reševanja problemov in pomnjenja informacij.

Znaki, da ne spiš dovolj

Če se srečuješ s kronično utrujenostjo, gotovo to že veš. Po podatkih Ameriške akademije za medicino spanja je pretirana dnevna zaspanost dober pokazatelj pomanjkanja spanja. Drugi simptomi so še: težave s koncentracijo in spominom, manjša fizična moč in v ekstremnih primerih tudi halucinacije. Pomanjkanje spanja vpliva torej na tvoje duševno in fizično zdravje. Tvoji možgani, koža in srce lahko zaradi tega trpijo.

Duševno zdravje

Če ne spiš dovolj, postaneš razdražljiv, brez motivacije, tesnoben in depresiven. Tudi tvoj spolni nagon se lahko zmanjša. Ker je spanje pomembno za obnovo nevrotransmiterjev v možganih, vpliva na tvoje razpoloženje in duševno stabilnost. Zaradi nenaspanosti je možnost, da imaš povišan kortizol, večja. Stresni hormon, kortizol, se povečuje zaradi pomanjkanja spanja, kar ti lahko povzroči dodatni stres.

spanje, doner spanec, postelja
Da boš lažje zaspal, omeji svojo izpostavljenost modri svetlobi iz telefonov in računalnikov.

Kakšni so fizični simptomi?

Pomanjkanje spanja lahko povzroči temne podočnjake, zabuhlost in hitrejše staranje kože. Raziskave namreč kažejo, da se koža počasneje obnavlja, če ne spiš dovolj.

Pomanjkanje spanja je povezano z večjimi tveganji za visok krvni tlak. Med spanjem krvni tlak pada, kar je dobro za tvoje srce, zato ga potrebuješ. Ker je kratek spanec povezan z večjim tveganjem za koronarno srčno bolezen in možgansko kap, je verjetnost, da dobiš te bolezni, večja. Poleg tega pomanjkanje spanja povečuje hormon lakote, kar vodi v povečan apetit in posledično debelost.

Kognitivne funkcije in spanec

Pomanjkanje spanja vpliva na tvojo sposobnost odločanja, pozornosti in dolgoročnega spomina. Lahko postaneš bolj raztresen, manj energičen in bolj pozabljiv. Varnost na cesti je lahko ogrožena, saj nepozorna vožnja povzroča številne nesreče.

spanje, doner spanec, postelja
Zatemni prostor z zavesami, saj boš tako lažje zaspal.

Koristi zadostnega spanja

Dober spanec ima številne koristi za tvoje duševno in fizično zdravje. Tukaj jih je le nekaj:

  • Spanec izboljša tvoje splošno razpoloženje.
  • Dober spanec povečuje hitrost in natančnost tvojih gibov.
  • Športniki, ki dovolj spijo, dosegajo boljše rezultate.
  • Izboljša izgled tvoje kože in jo naredi bolj mladostno.

Spanec je izjemno pomemben in vpliva na vse vidike tvojega zdravja. Ciljaj na 7 do 8 ur spanja na noč, da boš čez dan brez zadržkov lahko produktiven. Za večino ljudi 5 do 6 ur ni dovolj. Če želiš sprejemati dobre odločitve, dobro komunicirati in biti produktiven, pojdi zgodaj spat in poskrbi za dober spanec.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button