Življenjski slog

Naj ti stare navade ne ovirajo življenja – naj bodo stvar preteklosti

Če želimo slediti našim ciljem, se moramo znebiti neproduktivnih navad, ki jih imamo. Te nas sabotirajo in ovirajo pri doseganju napredka na različnih področjih. Preveri 5 korakov, kako se znebiti neproduktivnih navad in zacveteti v novem letu.

Znanstveno dokazano je, da lahko naš napredek blokirajo navade, ki samodejno nadzorujejo mnogo naših dejanj, ne da bi se mi tega zavedali. Navade imajo na nas tako močan vpliv, da nezavedno oblikujejo strukturo naših življenj – kar 50 odstotkov našega vsakdanjega vedenja naj bi bilo namreč posledica ustaljenih navad.

Prav navade, ko so te neproduktivne, pa nas lahko ovirajo pri zadajanju in doseganju novih ciljev. Psihološka dognanja pa kažejo, da lahko svoje navade spreminjamo s t. i. procesom samoregulacije. Pred določanjem novih ciljev si zato vzemi čas za razmislek o svojem življenju in o smeri, v katero ga želiš peljati.

1 Osebna inventura

Ob koncu vsakega dneva tega tedna se vprašaj, koliko časa si porabil za vsako od teh kategorij: prehranjevanje, spanje, vadba, smiselno delo (tako služba kot hobiji), duhovna rast, druženje s prijatelji, vzdrževanje rutine in ostalo.

stare navade, osebna rast, napredek, delo, duhovna rast, druženje, vzorci, razmislek, osebna inventura
Če želimo svoje navade spremeniti, se jih moramo najprej zavedati

2 Preglej vzorce, ki se pojavljajo

Nato se vprašaj, če tvoje dnevne aktivnosti izražajo tvoje osebne vrednote. Je tvoje življenje uravnoteženo na način, ki ti ustreza? Ali si vzameš dovolj časa za stvari, ki te izpopolnjujejo, ali samo slediš ustaljenim rutinam?

3 Podrobno preuči zadnjo kategorijo: ostalo

Kaj si počel iz zadnje kategorije? Če si ugotovil, da preveč časa preživiš na družabnih omrežjih ali pred televizijskim ekranom, je to prvi korak k spreminjanju teh navad. Vprašaj se, kako lahko omejiš te aktivnosti.

Bodi pozoren tudi na navade, ki jih delaš samo zato, ker to od tebe nekdo pričakuje (ali pa ti misliš, da so od tebe pričakovane). Jih lahko izključiš iz svojega vsakdana ali omejiš v prid svojih ciljev in produktivnosti?

4 Vprašaj se: ali v svojem življenju karkoli pogrešam?

Morda si želiš osebne prenove ali po čem že dolgo hrepeniš. Morda bi lahko z omejevanjem ostalih dejavnosti na svojem urniku naredil prostor tudi za to?

stare navade, osebna rast, napredek, delo, duhovna rast, druženje, vzorci, razmislek, osebna inventura
Odpravljanje neproduktivnih navad lahko vodi do osebne rasti.

5 Zadnji pomembni razmislek

Ko boš razmišljal o sprejemanju odločitev v prihodnosti, vedno odgovori na tri osrednja vprašanja:

  • Ali je to potrebno?
  • Ali je to zdravo?
  • Ali ta navada izraža mojo resnično osebnost?

In če na katerokoli izmed teh vprašanj odgovoriš z “ne”, zakaj bi to storil? Sebe si predstavljaj kot arhitekta svojega življenja in ne pozabi, da nosiš odgovornost zase in za strukturo svojega življenja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button