Življenjski slog

Mmm, preveri 6 stvari, ki jih verjetno skriva tvoja zobna ščetka

Preden danes spet uporabiš zobno ščetko, vedi, da so sledi kakca še najmanj, kar najverjetneje gosti tvoja ščetka. Ker pa to še ni vse, pa preveri, kaj drugega še lahko skrivajo ščetine.

1 E. coli

Če si zobe pereš v kopalnici, v kateri sta tako umivalnik kot tudi stranišče, in tega splakuješ z odprtim pokrovom, so fekalne snovi lahko na vseh predmetih v radiusu metra in pol. Splakovanje razprši naše iztrebke, pri čemer se bakterije, kot je e. coli, nalagajo neposredno na našo zobno ščetko. Po treh mesecih so lahko količine že ogromne in povzročajo različna obolenja.

Se pravi – še en razlog za redno menjavanje zobne ščetke in splakovanje z zaprtim pokrovom. Prav tako pa je pomembno, da med uporabo stranišča in ščetkanjem umijemo roke, da prenos fekalnih bakterij preprečimo tudi na tak način.

2 Zlati stafilokok

Ta bakterija običajno živi v dihalnih poteh in na koži, pod pravimi pogoji pa je lahko odgovorna za kar nekaj neprijetnih stanj. Recimo na antibiotik odporno bakterijo MRSA. Takšna stanja lahko nastanejo, če bakterija v telo vstopi skozi odprto rano, na srečo pa so precej redka.

3 Streptococcus mutans

Še ena bakterija, tokrat odgovorna za nastanek kariesa. Število Streptococcus mutans in podobnih bakterij lahko zmanjšamo z uporabo ščetk s svetlejšimi ali prozornimi ščetinami, prav tako pa so do bakterij bolj od gumijastih neusmiljeni trdi plastični ročaji ščetk.

zobne ščetke, zobna ščetka, pranje zob
Na mehkih ročajih ščetk je več kotičkov, kjer se lahko skrivajo bakterije.

4 Ostanki hrane

Kar si zvečer jedel za večerjo, je zjutraj v sledeh verjetno še na zobni ščetki. In hrana zate se prelevi v hrano za bakterije! Zato ščetko pred uporabo splahni pod tekočo vodo.

5 HPV in herpes simplex tipa 1

Na ščetkah pa lahko najdemo tudi viruse. Ti lahko na ščetki ostanejo po več dni ali celo teden, zato temeljito premislimo preden s kom delimo lastno zobno ščetko.

6 Vlaga

Zobna ščetka je pogosto tudi dom za vlago, ki spodbuja nastanek popolnega okolja za rast bakterij. Približno 24 ur po uporabi ščetke se število bakterij močno zmanjša – in to zato, ker se zobna ščetka takrat posuši. Zato je smiselno, da uporabljamo dve zobni ščetki – da se imata ti med uporabama čas posušiti in v usta prenesti čim manj bakterij.

zobne ščetke, zobna ščetka, pranje zob
Če izmenjaje uporabljaš dve zobni ščetki, se izogneš množičnemu prenašanju bakterij.

In še dodatna stvar: zobnih ščetk nikoli ne pokrivaj. Četudi se s tem izogneš morebitnim pošiljkam iz straniščne školjke, se pokrivanje zobne ščetke ali pospravljanje le-te v omaro ne splača. Število bakterij na teh zobnih ščetkah je namreč opazno višje kot število na ščetkah, ki so shranjene pokonci, se med seboj ne dotikajo in se imajo čas popolnoma posušiti.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button