IzobraževanjeKulskoŽivljenjski slog

14 znanstvenih nasvetov za lažje učenje

Zate smo pripravili nasvete, da se boš lažje skoncentriral in se več naučil.

Začenja se izpitno obdobje, zato je vsak nasvet o lažjem in učinkovitejšem učenju zlata vreden. Spodnji nasveti imajo znanstveno podlago, zato ti bodo zagotovo skrajšali pot do opravljenega izpita.

 

Kako si lažje zapomniti snov?

1. Uči se tik pred spanjem.

Preden zlezeš v posteljo, se za nekaj minut posveti učenju. Med spanjem bodo tvoji možgani nove spomine ojačali, zato obstaja verjetnost, da si boš zapomnil čisto vse, kar si prebral.

2. Razdeli informacije.

Če se moraš na pamet naučiti dolg seznam, ga loči na manjše dele in se vsak dan nauči nekaj vrstic. Preden se naslednji dan začneš učiti, ponovi naučeno in kmalu boš znal vse.

3. Premikaj se.

Možgani si bodo informacije bolj zapomnili, če se boš vsakič učil drugje. S tem jih prisilimo, da z enakimi podatki kreirajo nove povezave, posledično pa spomini postanejo močnejši.

4 Informacije zapiši na roko.

Namesto tipkanja na računalnik, izpiske raje zapiši na roko.

Raziskovalci pravijo, da bodo podatki v našem spominu varnejše shranjeni, če jih zapišeš na list papirja, namesto natipkaš na računalnik.

5. Beri na glas.

Če boš informacije prebral na glas, jih boš dvakrat shranil: vidno in slušno. Pazi le, da te ne spodijo iz knjižnice.

 

Kako ostati osredotočen?

6. Veliko pij.

Med učenjem poleg vode spij tudi skodelico kavo, ki ti bo pomagala ostati buden.

Vode. In kave ali čaja s kofeinom. Voda te bo hidrirala, kofein pa ti bo pomagal pri zbranosti.

7. Razvajaj se.

Ko ljudje vemo, da nas na koncu čaka nagrada, se lažje potopimo v delo. Zato si na koncu kar privošči tisto vrečko čipsa, 5 minutni sprehod ali Instagram odmor.

8. Načrtuj.

Pomembno je, da svoj čas učenja podrobno načrtuješ. Če se na primer učiš zgodovino, si zastavi cilj, da v dveh urah predelaš 50 let preteklosti.

9. Telovadi

Samo pol ure aerobne vadbe na dan izboljša hitrost obdelovanja podatkov in ostale kognitivne lastnosti, zato natakni teniske in se odpravi na krajši tek.

10. Uživaj v omega 3 maščobnih kislinah.

Najdemo jih v ribah, olivnem olju in oreščkih, zato jih kar pogumno prični uživati. Omega 3 namreč pomagajo pri rasti in razvoju možganov, pomagale pa ti bodo tudi pri izpitih.

11. Izogibaj se celonočnemu učenju.

Pred pomembnim izpitom moraš spati, saj lahko nenaspanost izniči tedne trdega dela. All nighterji lahko manjšajo kognitivne sposobnosti in povečujejo občutljivost na stres.

12. Izogni se internetu.

Če za učenje potrebuješ računalnik, poskusi nanj namestiti aplikacijo, ki ti začasno onemogoči internetno povezavo. Lahko ti zagotovimo, da boš opravil več dela kot ponavadi.

13. Zadihaj

Vonjave, kot sta rožmarin in sivka, te bodo pomirile, zato namesto, da poskušaš v zadnji minuti ponoviti vse, kar si se naučil, raje globoko zadihaj in se prepusti aromaterapiji.

14. Ugotovi, kaj deluje.

Če se boš eno snov učil v različnih prostorih, si boš lažje zapomnil informacije.

Nekaterim ustreza jutranje učenje, drugi se raje učijo v skupini, tretjim prija popolna tišina. Opazuj svoje učne navade in ugotovi kaj ti odgovarja, saj se boš lažje učil, če se boš hkrati tudi dobro počutil.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button